Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
5. januára 2024, 19:53
Čas čítania 0:47

Slovenská vláda plánuje zvýšiť minimálnu mzdu až na takmer 1 000 eur. Narásť by mali aj tieto príplatky

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Navrhované opatrenia vychádzajú z programového vyhlásenia vlády.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje legislatívu, ktorá má upraviť mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Mala by sa stanoviť automaticky ako 60 % priemernej mzdy. Podľa odhadov by tak minimálna mzda dosiahla v roku 2026 úroveň približne 920 eur a 970 eur v roku 2027. V piatok o tom informovala hovorkyňa rezortu práce Natália Jachym Holubová.

„Od začiatku roka je výška minimálnej mzdy na úrovni 750 eur, ak by však platil nami navrhovaný automat, dosiahla by úroveň až 783 eur. Ak parlament schváli návrh zákona v tomto roku, podľa nových pravidiel vrátane vyjednávaní sa začne postupovať už v tom budúcom,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Narásť by mali aj príplatky

Spolu s minimálnou mzdou majú rásť aj príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov, keďže sú naviazané na minimálnu mzdu. Súčasťou pripravovaných zmien bude podľa Tomáša aj rozšírenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. To má prispieť k zlepšeniu pracovných podmienok pre zamestnancov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Rozširovanie kolektívnych zmlúv a ďalšie zmeny je potrebné do legislatívy zapracovať aj pre európsku smernicu, a to najneskôr na jeseň tohto roka. „Všetky navrhované opatrenia sú súčasťou programového vyhlásenia vlády. Budeme ich konzultovať so sociálnymi partnermi,“ dodal Tomáš.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia