Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. januára 2024 o 11:39
Čas čítania 0:33

AKTUÁLNE: O novele Trestného zákona budú poslanci rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do debaty o novele aj zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry sa hlásila najmä opozícia.

Poslanci Národnej rady SR budú o novele Trestného zákona rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. O návrhu na skrátené konanie diskutovali od 8. januára. Do debaty sa hlásila najmä opozícia. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.


Návrh novely takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky na ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, „najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov“.

Návrh novely Trestného zákona 

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho väzenia. Návrh tiež zmierňuje neprimerane prísne sankcie pri niektorých druhoch trestných činov s ohľadom na spoločenskú nebezpečnosť jednotlivých trestných činov, konkrétny chránený záujem a jeho význam.

Domov
Zdieľať
Diskusia