Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
25. januára 2024, 18:42
Čas čítania 0:54

Nízkopríjmoví Slováci by ušetrili z výplaty viac. Návrh poslancov môže pomôcť občanom s menším platom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odpočítateľná položka by u niektorých mohla dosiahnuť 50 % priemernej mzdy.

Výška odvodovej odpočítateľnej položky by sa mohla upraviť na 50 % priemernej mesačnej mzdy. Uplatniť by ju bolo možné na mzdu, ktorá nepresahuje 75 % priemernej mzdy. Ide najmä o nízkopríjmové skupiny zamestnancov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení a zákona o poisťovníctve, ktoré do Národnej rady SR predložili poslanci za Progresívne Slovensko.

„Návrh zákona upravuje výšku odvodovej odpočítateľnej položky tak, aby reflektovala dnešnú ekonomickú situáciu a obnovila jej praktickú účinnosť. Výšku návrh zákona viaže na priemernú mesačnú mzdu, čím odpočítateľnú položku automatizuje. Tá sa bude s rastom priemernej mzdy paralelne zvyšovať, aby opätovne nenastala situácia jej de facto neefektívnosti,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Slovensko má vysoké daňovo-odvodové zaťaženie

Slovensko má podľa poslancov relatívne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce najmä v porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky. Podľa ich slov sa to týka najmä nízkopríjmových skupín, kde je záťaž nad priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj a oproti Českej republike vyššia takmer o tretinu. Do veľkej miery je to podľa nich spôsobené práve vysokými sociálnymi a zdravotnými odvodmi.

19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

„Návrh zákona dopomáha k progresívnejšiemu nastaveniu daňovo-odvodového systému, kde vyššie príjmové skupiny prispievajú do systému viac, a naopak, nižšie príjmové skupiny menej, čím sa znižujú rozdiely medzi týmito dvoma skupinami,“ dodali poslanci.

V prechodnom ustanovení navrhli, aby sa zmeny prvýkrát uplatnili pri vykonaní ročného zúčtovania za tento rok. Účinnosť predkladanej novely zákona je navrhnutá od 1. januára budúceho roka.

národná rada
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia