Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2024 o 13:01
Čas čítania 0:51

Postavia až 800 nových bytov. V krajskom meste vyrastie nová štvrť s obchodmi, so škôlkou a s množstvom zelene

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investor po pripomienkach ministerstva životného prostredia muselo do projektu zakomponovať viac zelene.

Spoločnosť, ktorá chce v Nitre v časti Párovské lúky vystavať novú obytnú štvrť, už požiadala o vydanie územného rozhodnutia. Ako informoval stavebný úrad v Nitre, dokumentácia rieši prvú etapu rozsiahlejšieho investičného zámeru.

Vznikne úplne nová sebestačná štvrť

V rámci nej má byť na Párovských lúkach vybudovaných päť bytových domov, parkovací dom, materské centrum, čistiareň odpadových vôd a ďalšia infraštruktúra.

„Celkový zámer predpokladá v budúcnosti vybudovanie komplexnej mestskej štvrte s bývaním a vybavenosťou pre približne 7 000 obyvateľov na ploche 23 hektárov. Zámerom je vybudovať štvrť, v ktorej budú okrem bývania zabezpečené aj základné prvky mestskej vybavenosti, ako napríklad materská škola, predajne, služby, kaviarne, reštaurácia a priestory na administratívnu činnosť a základnú zdravotnícku starostlivosť,“ uvádza sa v návrhu na vydanie územného rozhodnutia.

Zeleň v novej štvrti 

Investor ešte na jeseň 2022 získal záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia, ktoré vydalo súhlas s realizáciou variantu číslo dva. Projekt spoločnosti Párovské lúky v ňom počíta s výstavbou viac ako 800 bytových jednotiek a ďalšou infraštruktúrou. Najväčší rozdiel medzi dvoma posudzovanými variantmi projektu bol v množstve vysadenej zelene.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:01 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Alternatíva, ktorá dostala súhlas ministerstva životného prostredia, počíta aj s výstavbou vegetačných striech. Celková výmera zelených plôch tak presiahne 40 000 štvorcových metrov. „Oproti variantu číslo jeden je to o 19 900 štvorcových metrov viac,“ uviedlo pred časom ministerstvo životného prostredia. 

nová štvrť , Nitra
Zdroj: EIA/Projekt Obytná a polyfunkčná mestská štvrť Párovské lúky
Domov
Zdieľať
Diskusia