Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2024 o 13:01
Čas čítania 0:51

Postavia až 800 nových bytov. V krajskom meste vyrastie nová štvrť s obchodmi, so škôlkou a s množstvom zelene

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investor po pripomienkach ministerstva životného prostredia muselo do projektu zakomponovať viac zelene.

Spoločnosť, ktorá chce v Nitre v časti Párovské lúky vystavať novú obytnú štvrť, už požiadala o vydanie územného rozhodnutia. Ako informoval stavebný úrad v Nitre, dokumentácia rieši prvú etapu rozsiahlejšieho investičného zámeru.

Vznikne úplne nová sebestačná štvrť

V rámci nej má byť na Párovských lúkach vybudovaných päť bytových domov, parkovací dom, materské centrum, čistiareň odpadových vôd a ďalšia infraštruktúra.

„Celkový zámer predpokladá v budúcnosti vybudovanie komplexnej mestskej štvrte s bývaním a vybavenosťou pre približne 7 000 obyvateľov na ploche 23 hektárov. Zámerom je vybudovať štvrť, v ktorej budú okrem bývania zabezpečené aj základné prvky mestskej vybavenosti, ako napríklad materská škola, predajne, služby, kaviarne, reštaurácia a priestory na administratívnu činnosť a základnú zdravotnícku starostlivosť,“ uvádza sa v návrhu na vydanie územného rozhodnutia.

Zeleň v novej štvrti 

Investor ešte na jeseň 2022 získal záverečné stanovisko ministerstva životného prostredia, ktoré vydalo súhlas s realizáciou variantu číslo dva. Projekt spoločnosti Párovské lúky v ňom počíta s výstavbou viac ako 800 bytových jednotiek a ďalšou infraštruktúrou. Najväčší rozdiel medzi dvoma posudzovanými variantmi projektu bol v množstve vysadenej zelene.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Alternatíva, ktorá dostala súhlas ministerstva životného prostredia, počíta aj s výstavbou vegetačných striech. Celková výmera zelených plôch tak presiahne 40 000 štvorcových metrov. „Oproti variantu číslo jeden je to o 19 900 štvorcových metrov viac,“ uviedlo pred časom ministerstvo životného prostredia. 

nová štvrť , Nitra
Zdroj: EIA/Projekt Obytná a polyfunkčná mestská štvrť Párovské lúky
Domov
Zdieľať
Diskusia