Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. februára 2024, 16:03
Čas čítania 0:51

Starosta z Košíc utekal pred políciou a odmietal dychovú skúšku. Súd mu po 2 rokoch konečne udelil trest

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starosta Martin Balčík sa na súde niekoľkokrát odvolal.

Starosta košickej mestskej časti Kavečany Martin Balčík bol v marci 2022 obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Právoplatný verdikt súdov sa ťahal takmer 2 roky až do stredy 7. februára, keď Balčíka právoplatne odsúdili za úmyselný trestný čin a prišiel o funkciu starostu.

Denník Korzár vysvetľuje, že Balčík v danom roku porušil dopravný predpis a nezastavil auto na výzvu polície. Keď ho policajti zastavili, vystúpil z auta a dal sa na útek. Po tom, čo ho policajti fyzicky zadržali, odmietol vykonať dychovú skúšku aj odber krvi.

Súd udelil o niekoľko dní neskôr vtedajšiemu starostovi peňažný trest 600 eur a zákaz šoférovania na jeden rok. Trest však Balčík odmietol a odvolal sa. Pri ďalšom pojednávaní prípadu sa priznal, svoje činy pred súdom oľutoval, súd ho uznal vinným, no neudelil mu trest. Voči rozhodnutiu sa odvolal aj prokurátor, aj samotný Balčík. Prokurátor považoval verdikt za nedostatočný a Balčík žiadal, aby nebol ani len odsúdený.

Verdikt 

Kým sa prípad dostal znova na súd, Balčík stihol vyhrať komunálne voľby a obhájiť svoj post starostu. Po ďalšom pojednávaní uznal okresný súd vinu starostovi a vymeral mu rovnaký trest ako na začiatku: peňažný trest 600 eur a zákaz šoférovať jeden rok. Balčík sa však znova odvolal. V túto stredu padol definitívny verdikt, súd potvrdil trest a starosta prišiel o funkciu.

Martin Balčík
Martin Balčík Zdroj: Facebook (Martin Balčík)
Domov
Zdieľať
Diskusia