Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. februára 2024, 21:57
Čas čítania 0:37

Na oblohe je v tomto období možné pozorovať dve jasné kométy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pozorovať ich možno už malým ďalekohľadom, jednu z nich koncom marca aj voľným okom. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

Na oblohe sú v tomto období viditeľné dve jasné kométy. Pozorovať ich možno už malým ďalekohľadom, jednu z nich koncom marca aj voľným okom. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.


„V súčasnom období môžeme zo Slovenska pozorovať dve pomerne jasné kométy. Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) je vo svojej najväčšej jasnosti a kométa 12P/Pons-Brooks stále zvyšuje svoju jasnosť s približovaním sa k Slnku a k Zemi. Obidve sú viditeľné už malým ďalekohľadom, pričom kométa 12P/Pons-Brooks sa koncom marca dostane až na hranicu viditeľnosti voľným okom,“ priblížila hovorkyňa.


Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) podľa jej slov vychádza vo februári tri hodiny pred východom Slnka, v marci už hodinu po polnoci. Kométa 12P/Pons-Brooks zase momentálne vychádza okolo druhej hodiny ráno a zapadá okolo 22.00 h.

V prvej polovici marca bude vychádzať dve hodiny pred Slnkom, neskôr už nebude ráno pozorovateľná. Večer však bude aj koncom marca zapadať až tri hodiny po západe Slnka, avizovala Tináková.

Domov
Zdieľať
Diskusia