Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. februára 2024 o 20:22
Čas čítania 0:57

Lídri EÚ odsúdili dva roky vojny, teroru a násilia na Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa ich slov Rusko a jeho vedenie nesú výhradnú zodpovednosť za túto vojnu a jej globálne dôsledky a za spáchané závažné zločiny a EÚ je odhodlaná brať ich na zodpovednosť.

Predseda Európskej rady Charles Michel, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell si v piatok v spoločnom vyhlásení pripomenuli druhé výročie rozsiahlej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine.


Lídri EÚ pripomenuli, že vojna je v zjavnom rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN a že to boli „dva roky násilia, brutality, teroru a ničenia“; o tom svedčia aj hrozné udalosti v Boroďanke, Buči či Mariupole, ale aj napriek všetkým zverstvám a utrpeniu, ktoré jej boli spôsobené, Ukrajina sa drží. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa ich slov Rusko a jeho vedenie nesú výhradnú zodpovednosť za túto vojnu a jej globálne dôsledky a za spáchané závažné zločiny a EÚ je odhodlaná brať ich na zodpovednosť. Upozornili, že po doterajších balíkoch sankcií proti Rusku a tým, ktorí sa podieľali na vojne, je Únia pripravená zvýšiť tlak na Moskvu, aby obmedzila jej schopnosť viesť vojnu, a bude pokračovať v cielených akciách na ďalšiu izoláciu Ruska na medzinárodných fórach.

Vyhlásili tiež, že Únia bude pokračovať vo svojich snahách ukončiť vojnu a vo svojej silnej politickej, vojenskej, finančnej, hospodárskej, diplomatickej a humanitárnej podpore s cieľom pomôcť Ukrajine brániť sa, chrániť jej obyvateľov, jej mestá a jej kritickú infraštruktúru, obnoviť jej územnú celistvosť a priviesť späť tisíce deportovaných detí.

Von der Leyenová spolu s belgickým premiérom Alexandrom De Croom, ktorého krajina momentálne predsedá Rade EÚ, cez víkend, na druhé výročie začiatku ruskej agresie, navštívi Kyjev.

Domov
Zdieľať
Diskusia