Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
9. marca 2024, 17:31
Čas čítania 0:29

Na celom svete rekordne rastie cena jednej suroviny. Ľudia si ju napriek tomu kupujú v obrovskom množstve

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za drahé kakao môže najmä zlé počasie v západnej Afrike.

Napriek tomu, že ceny kakaa stále stúpajú, analytici neevidujú, že by sa u ľudí znížil dopyt po čokoláde. Podľa nich neklesne najmä pre nutkavé nákupy zákazníkov.

Zmeniť sa to môže až v druhom polroku. Americkí výrobcovia čokolád už varujú, že pre neustále sa zvyšujúce ceny kakaa poklesne ich príjem.

Cena kakaa zo západnej Afriky v posledných mesiacoch stúpla na 6 000 eur za metrickú tonu a stále rastie. Za rast cien môže najmä daždivé počasie, ale aj problémy s chorobami rastlín. 

Ďalšiu úrodu môže tento rok ovplyvniť sucho a silné vetry. Sucho súvisiace s klimatickým fenoménom El Niňo vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie, Indie, Austrálie a v častiach Afriky vyvolalo v uplynulých mesiacoch rast cien mnohých poľnohospodárskych komodít, ako sú kakao, cukor či káva.

čokoláda
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia