Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
21. marca 2024, 8:29
Čas čítania 0:42

Vláda schválila zásadné zmeny v povinnom zmluvnom poistení. Slováci si zrejme budú musieť za služby priplatiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela zákona mení sumy maximálnych hraníc škody, ale aj sankcionovanie klientov.

Vláda v marci schválila zmeny v povinnom zmluvnom poistení, (PZP) ktorých cieľom je zlepšiť fungovanie systému povinného zmluvného poistenia a zvýšiť ochranu osôb poškodených v dôsledku nehody v kontexte  motorových vozidiel. Zmeny sa však môžu premietnuť do cien služieb poisťovní, informuje portál openiazoch.sk.

Povinné zmluvné poistenie bude po novom kryť vyššie škody. Doteraz PZP krylo škody do maximálnej výšky 5,24 milióna eur, no podľa schválenej novely bude tento limit až na úrovni 6,45 milióna eur. Rezort financií napríklad zvýšil aj maximálnu hranicu škody na majetku. PZP doteraz pokrývalo maximálnu sumu 1,05 milióna eur. Po novom rezort financií hranicu zvyšuje na 1,3 milióna eur.

Rezort financií zmeny odôvodnil tým, že doterajší systém nebol jednotný a každá poisťovňa si výšku škody určovala podľa svojich vlastných pravidiel. Často sa teda podľa ministerstva stávalo, že poškodení boli nespokojní s priznanou výškou priznaného poistného a spory tak končili na súdoch.

Novela má zaviesť jednotný mechanizmus, podľa ktorého budú mať poisťovne jasné pravidlá. Podľa novo nastaveného systému budú poisťovne výšku škody určovať v súlade s príslušnou vyhláškou ministerstva spravodlivosti, ktorú využívajú aj súdy.

Domov
Zdieľať
Diskusia