Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. marca 2024, 18:31
Čas čítania 0:57

Slováci si za sladené nápoje poriadne priplatia. Niektoré ceny sa zvýšia aj o 100 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Plánovaná daň zo sladených nápojov poriadne zvýši ceny.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová tvrdí, že plánované zavedenie dane zo sladených nápojov môže zvýšiť ceny niektorých nápojov aj o viac ako 100 %. Štát týmto spôsobom môže vybrať od obyvateľov aj viac ako 100 miliónov eur.

Poznamenala, že nová daň z dielne Ministerstva financií SR sa dotkne rovnako všetkých sladkých nápojov bez ohľadu na množstvo cukru, ktoré obsahujú, dokonca aj tých s nulovým obsahom kalórií. Podľa dostupných informácií štát plánuje zdaniť každý liter sladeného nápoja minimálne dvadsiatimi centmi. Pri sirupoch, ktoré sa štandardne riedia v pomere jedna k ôsmim, bude daň ešte násobne vyššia.

Konečná cena pre spotrebiteľa sa tak môže v niektorých prípadoch zvýšiť aj o viac ako 100 %. Bežný sirup, ktorý sa dnes predáva za približne dve eurá, by budúci rok mohol stáť aj 4,40 eura. To pre niektoré kategórie nápojov a ich výrobcov môže byť podľa nej likvidačné.

„Zavádzanie daní na vybrané kategórie potravín a nápojov zásadným spôsobom zasahuje práve nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ktoré na dani zaplatia najvyššiu časť svojich príjmov, podporuje nákupy v zahraničí a tým ohrozuje stabilitu slovenských podnikov,“ priblížila Venhartová.

Slováci môžu očakávať výrazne zvýšenie cien

V prípade zavedenia takejto dane môžu Slováci očakávať výrazné zvýšenie cien nápojov, čo podporuje pokračovanie cenovej inflácie potravín. Vzhľadom na priemerné ceny nealkoholických nápojov v SR, ktoré sú nad priemerom v okolitých krajinách, je preto možné, že výrazne narastú cezhraničné nákupy. Tie spôsobia aj pokles odbytu iných potravín a pokles príjmov potravinárov aj lokálnych predajcov v daných oblastiach.

coca-cola, sprite
Zdroj: Atul Sainy
Domov
Zdieľať
Diskusia