Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
27. marca 2024, 18:50
Čas čítania 0:31

Poľsko načrtlo možný scenár prvých dní vojny NATO s Ruskom. Za pár dní by Aliancia zhromaždila obrovské vojská

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rozviedky pred možným útokom varujú už niekoľko týždňov.

Pred ruským útokom na NATO už niekoľko týždňov varujú západné tajné služby. Poľsko načrtlo pravdepodobný scenár toho, ako by vyzerali prvé dni po vypuknutí konfliktu, informuje poľský portál Polsatnews.pl. Na správu upozornili tvnoviny.sk.

Východné krídlo NATO, pod ktoré patria pobaltské štáty aj Poľsko, majú okrem vlastných vojenských síl aj sily rámcových štátov – USA, Kanady a Spojeného kráľovstva. Všetky tieto krajiny by po vypuknutí konfliktu výrazne posilnili prítomnosť svojich vojakov v napadnutých štátoch. 

Do piatich dní od začiatku konfliktu by sa na území Poľska a pobaltských štátov zhromaždilo viac ako 40-tisíc vojakov, ktorí môžu bojovať až 30 dní. Ide o takzvané sily rýchlej reakcie NATO. Patrí pod ňu až 300-tisíc vojakov. 

NATO sa však snaží ďalší postup zatajiť. Nie je preto isté, čo by nasledovalo, pretože Aliancia je presvedčená, že dôležitý je moment prekvapenia. 

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Ján Krošlák



Domov
Zdieľať
Diskusia