Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
3. júna 2024 o 8:08
Čas čítania 0:59

Na celom Slovensku dnes udrú silné búrky aj mohutný lejak. Vietor spolu s krúpami môže spôsobiť veľké škody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SHMÚ varuje celú krajinu vydaním výstrah.

V pondelok popoludní treba počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pre celé Slovensko. 


SHMÚ upozorňuje, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až do 85 kilometrov za hodinu. „Lokálne sa vyskytne aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 milimetrov,“ dodal SHMÚ.


Meteorológovia zároveň pripomínajú, že dážď môže spôsobiť aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Škody môže spôsobiť aj vietor či prípadné krúpy. 

mapa
Zdroj: SHMÚ

Mohutné záplavy na Dunaji, evakuovali mnohé dediny

Silné nepretržité dažde spôsobili cez víkend na juhu Nemecka záplavy, miestami mimoriadneho rozsahu. Od piatkového večera museli v krajine nasadiť desaťtisíce záchranárov. V Bavorsku prišiel o život jeden hasič, ďalší bol v nedeľu večer nezvestný, rovnako ako jedna žena. Obce sa medzitým pripravovali na povodňovú vlnu na Dunaji. 

V Bavorsku muselo podľa úradov dosiaľ domovy opustiť najmenej 3 000 ľudí. Evakuovali niekoľko dedín pri Dunaji a jeho prítoku, rieke Schmutter. V noci na nedeľu sa v meste Pfaffenhofen an der Ilm severne od Mníchova prevrátil nafukovací čln so štyrmi hasičmi. Trom sa podarilo dostať do bezpečia, štvrtý bol nezvestný a ráno našli už len jeho telo.


V regióne prší od piatkového večera a dažde budú podľa predpovedí počasia pokračovať. Nemecká meteorologická služba (DWD) uviedla, že v bavorskom meste Bad Wörishofen západne od Mníchova napadalo za 24 hodín 129 litrov zrážok. Priemerné zrážky tam pritom dosahujú 101 litrov za mesiac.

2. júna 2024 o 9:15 Čas čítania 0:28 Odtrhnuté strechy, vyvalený elektrický stĺp či stromy. Včerajšie silné búrky napáchali na východe Slovenska obrovské škody Odtrhnuté strechy, vyvalený elektrický stĺp či stromy. Včerajšie silné búrky napáchali na východe Slovenska obrovské škody
31. mája 2024 o 17:48 Čas čítania 0:38 VIDEO: Masívny dážď paralyzoval celú obec pri Trenčíne. Platí 3. stupeň povodňovej aktivity, voda napáchala obrovské škody VIDEO: Masívny dážď paralyzoval celú obec pri Trenčíne. Platí 3. stupeň povodňovej aktivity, voda napáchala obrovské škody
1. júna 2024 o 17:55 Čas čítania 1:09 Aké bude leto 2024? Slovenský klimatológ predpokladá nadpriemerné teplo, blížime sa k nebezpečnej hranici Aké bude leto 2024? Slovenský klimatológ predpokladá nadpriemerné teplo, blížime sa k nebezpečnej hranici
Domov
Zdieľať
Diskusia