Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eva Thonhauserová
1. júna 2024 o 17:55
Čas čítania 1:09

Aké bude leto 2024? Slovenský klimatológ predpokladá nadpriemerné teplo, blížime sa k nebezpečnej hranici

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo všeobecnosti bol rok 2023 zatiaľ najteplejší v histórii, pričom priemerná globálna teplota dosiahla takmer 15 stupňov Celzia.

Svetové klimatologické centrá pre strednú Európu predpovedajú, že nastávajúce leto bude teplotne nadnormálne v porovnaní s dlhodobým priemerom. Zrážky by mali byť toto leto v medziach normálu až podnormálne. Predpoklad vyslovil klimatológ Milan Lapin, emeritný profesor na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.


„Leto bude zrejme teplejšie dokonca aj oproti dlhodobému priemeru rokov 1991 až 2020, teda v porovnaní s obdobím, ktoré je už ovplyvnené klimatickou zmenou a rastom globálnej teploty,“ povedal Lapin.

Presnejšiu prognózu počasia na základe predpovedných modelov dokážu odborníci stanoviť spravidla na obdobie len do 14 až 16 dní. Klimatológovia však rámcovú predpoveď na leto môžu oprieť o niekoľko faktorov, ktoré vychádzajú z odborných pozorovaní a meraní. 

Najteplejšie letá 

Na prahu meteorologického leta, ktoré sa začína 1. júna, sa dá tiež predpokladať, že je len minimálna pravdepodobnosť, že leto bude chladnejšie v porovnaní s dlhodobým priemerom. Posledné roky a aj posledné letá sa spravidla zaraďujú medzi najteplejšie v histórii meraní.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Najteplejšie na Slovensku od roku 1881, teda od začiatku vyhodnocovania, bolo dosiaľ leto roku 2022. Vlaňajšie leto bolo podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v poradí na 11. mieste, no ešte vždy bolo o 0,6 stupňa Celzia teplejšie než priemer rokov 1991 – 2020.

Kritická hranica oteplenia

Vo všeobecnosti bol rok 2023 zatiaľ najteplejší v histórii meraní, pričom priemerná globálna teplota dosiahla 14,98 stupňa Celzia. Prekonala tak o 0,17 stupňa Celzia dosiaľ najteplejší rok 2016.

Minulý rok bol zároveň o 1,48 stupňa Celzia teplejší v porovnaní s predindustriálnym obdobím, ktorým sú podľa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) roky 1850 až 1900. To znamená, že klíma planéty sa približuje ku kritickej hranici oteplenia o 1,5 stupňa Celzia. K bilancii roku 2023 prispela aj séria rekordne teplých mesiacov, ktorá sa začala v minulom roku v júni.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia