Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
10. júna 2024 o 13:52
Čas čítania 0:31

Meteorológovia vydali tretí stupeň výstrahy pred povodňami. Hladiny riek po dnešných búrkach výrazne stúpnu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Prievidza tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

  • Hladiny tokov v okrese Prievidza môžu v pondelok popoludní lokálne výrazne stúpnuť.
  • Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti pre okres vydal tretí stupeň hydrologickej výstrahy pre okres Prievidza. 
  • Prvý stupeň výstrahy pred povodňami vydal SHMÚ v pondelok i pre zvyšné okresy hornej Nitry, ako i okresy na južnom Slovensku.

Prečo je to dôležité: Výrazné stúpanie hladín tokov môže viesť k rýchlemu a nepredvídanému zaplaveniu oblastí, čo predstavuje riziko pre životy ľudí a spôsobiť môže značné škody na majetku.

Širší kontext: SHMÚ upozorňuje v súvislosti s už spadnutými a očakávanými prívalovými zrážkami pri búrkach na prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, a to hlavne na malých tokoch.

Toky môžu podľa neho dosiahnuť a prekročiť vodné stavy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Meteorológovia predpokladajú, že sa môžu vyskytnúť sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. 

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia