Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
17. júna 2024 o 16:44
Čas čítania 0:43

V Moskve zúri epidémia klobásového jedu. Nakazilo sa 121 ľudí, desiatky sú vo vážnom stave

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V Moskve hospitalizovali desiatky ľudí s príznakmi botulizmu.

  • Lekársku pomoc v Moskve vyhľadalo viac ako 120 ľudí, u ktorých je podozrenie na hromadnú otravu jedlom. U všetkých nakazených zistili, že majú príznaky botulizmu (botulizmus je život ohrozujúca otrava jedlom obsahujúcim botulotoxín, pozn. red.).
  • Botulotoxín sa inak nazýva aj klobásový jed. Zabraňuje prenosu signálu medzi nervami a svalmi. Môže spôsobiť zlyhanie dýchania a paralýzu.
  • Moskva informovala, že najmenej 30 z nakazených skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vraj za to môžu šaláty, ktoré distribuovala online donášková služba.

Prečo je to dôležité: Takzvaný klobásový jed je známy aj v našich končinách. Ide o jeden z najsilnejších jedov.

Citát: „Celkovo vyhľadalo lekársku pomoc 121 ľudí,“ citovali v pondelok štátne tlačové agentúry námestníčku primátora Moskvy Anastasiju Rakovovú.

Širší kontext: Donášková služba spájaná s epidémiou medzičasom uviedla, že
identifikovala výrobky, v ktorých bol zistený botulotoxín – ide o gruzínsky šalát lobio, v ktorom výrobca použil konzervovanú fazuľu.

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči

Po otrave je vo vážnom stave 55 osôb, z toho 30 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Rakovová súčasne ubezpečila, že život žiadneho z hospitalizovaných nie je ohrozený, keďže dostali včasnú liečbu.

Pre podozrenie z porušenia noriem bezpečnosti spotrebiteľov sa prípadom začala zaoberať moskovská prokuratúra.

Moskva.
Moskva. Zdroj: Wikimedia/Creative Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia