Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová TASR
19. júna 2024 o 12:08
Čas čítania 0:48

Štát výrazne zvýšil príspevok na starostlivosť o zdravotne postihnuté deti. Po novom budú dostávať 800 eur mesačne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Neštátne akreditované centrá pre deti a rodiny získajú od augusta o 800 eur viac na dieťa.

  • Maximálna výška príspevku na jedno miesto v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny (CDR) sa zvýši od augusta o 40 %, teda mesačne o 800 eur.
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR informuje, že ide o nevyhnutný krok na zabezpečenie špecializovanej a vysoko odbornej starostlivosti pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím. 

Prečo je to dôležité: Zvýšenie príspevkov pre centrá pre deti so zdravotným znevýhodnením a rodiny je mimoriadne dôležité z viacerých dôvodov. Ide o dôvody, ktoré zlepšujú kvalitu starostlivosti, zabezpečujú prístup k špecializovaným službám, podporu rodín a celkové posilnenie sociálnej inklúzie. 

Citát: „Deti v akreditovaných centrách nemôžu z rôznych dôvodov vyrastať vo svojich rodinách či v náhradných rodinách, pre svoje vážne zdravotné problémy však potrebujú 24-hodinovú vysoko odbornú ošetrovateľskú starostlivosť. Ľudia, ktorí sa o tieto deti starajú, si preto zaslúžia pozornosť štátu, pretože je to obrovská služba nielen pre tieto deti, ale aj pre spoločnosť ako celok,“ uviedol šéf rezortu Erik Tomáš.


Širší kontext: Tieto centrá poskytujú starostlivosť v rôznych organizačných jednotkách, ako sú profesionálne náhradné rodiny a skupiny, z ktorých niektoré sú špecializované na rôznorodé potreby detí.

Rezort dodal, že na Slovensku je na zabezpečenie súdneho rozhodnutia 4 789 miest, pričom v akreditovaných neštátnych centrách je 1 021 miest.

erik tomáš
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia