Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
10. júla 2024 o 17:40
Čas čítania 0:50

Slovenské železnice môžu mať pre horúčavy problémy. Cestujúcich varujú, na čo sa pripraviť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Väčšina vlakov je vybavená klimatizáciou, no 20 percent regionálnych vlakov ňou nedisponuje.

  • Horúčavy aktuálne neovplyvňujú železnice.
  • ZSSK však upozorňuje, že situácia sa pre očakávané horúčavy môže zmeniť. 
  • Vysoké teploty môžu negatívne ovplyvniť pohodlie cestujúcich, vlaky na tratiach, ale aj ich meškanie.

Prečo je to dôležité: Vlaky využíva na prepravu veľké množstvo Slovákov. Horúčavy môžu narušiť pohodlie cestujúcich a ovplyvniť meškanie vlakov. Vysoké teploty spôsobujú rozťahovanie železných koľajníc, čo môže viesť k ich deformácii a narušeniu vlakovej dopravy. 

Citát: „V rámci zachovania komfortu vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko aj v lete je 100 percent diaľkových denných vlakov ZSSK a približne 80 percent regionálnych vlakov vybavených klimatizáciou,“ povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Širší kontext: Drevický odporučil sledovať profil ZSSK na sociálnej sieti či jej webovú stránku, kde zverejňuje aktuálne informácie o meškaniach a operatívnych zmenách.

Nastavenie systému klimatizácie podľa ZSSK dbá, aby nenastal teplotný šok pri vyšších vonkajších teplotách. „Regulácia, na ktorú vplýva viacero faktorov (vonkajšia teplota, vnútorná teplota, úroveň CO₂, rýchlosť prúdenia vzduchu, obsaditeľnosť vo vozni a podobne), je plne automatická,“ ozrejmil hovorca.

Zároveň v záujme zdravia cestujúcich vo vlakoch sa musí zohľadňovať rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou, ktorý by mal byť maximálne sedem stupňov Celzia. Ak je vonkajšia teplota napríklad 35 stupňov Celzia, teplota v priestoroch pre cestujúcich nesmie byť nižšia ako 27 stupňov Celzia. 

27. júna 2024 o 13:35 Čas čítania 0:36 Domov sa po novom dostaneš rýchlejšie. Slovenské železnice predstavili nový systém, vďaka ktorému môžu vlaky jazdiť až 160 km/h Domov sa po novom dostaneš rýchlejšie. Slovenské železnice predstavili nový systém, vďaka ktorému môžu vlaky jazdiť až 160 km/h
28. mája 2024 o 12:33 Čas čítania 0:36 Železnice hlásia veľkú polročnú výluku. Na vyťaženej trase sa musia cestujúci pripraviť na pravidelné meškania Železnice hlásia veľkú polročnú výluku. Na vyťaženej trase sa musia cestujúci pripraviť na pravidelné meškania
14. marca 2024 o 7:33 Čas čítania 0:41 Východniari dostali len jeden nový vlak, zvyšné zostali na západe. Samosprávy sa hnevajú a štátu posielajú odkaz Východniari dostali len jeden nový vlak, zvyšné zostali na západe. Samosprávy sa hnevajú a štátu posielajú odkaz
Anketa:
Cestuješ slovenskými železnicami? 
Áno, pravidelne.
Áno, ale len občas.
Nie, necestujem .
Áno, pravidelne.
61 %
Áno, ale len občas.
30 %
Nie, necestujem .
10 %
Domov
Zdieľať
Diskusia