Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
19. júla 2024 o 8:24
Čas čítania 1:00

Vláda zvažuje novú daň. Bežných ľudí i firmy by zdanila za posielanie peňazí cez banku aj za výbery z bankomatov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda musí konsolidovať verejné financie na budúci rok, a tak siaha po nepopulárnych opatreniach.

  • Vláda Roberta Fica zvažuje zavedenie dane z bankových prevodov podľa vzoru Maďarska, informuje Denník E.
  • Nová daň by tak mohla do rozpočtu priniesť približne 550 miliónov eur ročne, čím by pokryla viac ako tretinu plánovanej konsolidácie verejných financií v budúcom roku.
  • Táto nová daň by nezasiahla len domácnosti, ale aj firmy, čím by zvýšila náklady na mzdy.

Prečo je to dôležité: Nová daň z bankových prevodov by mohla mať významný dosah na domácnosti a firmy na Slovensku. Mohla by zvýšiť ich náklady a ovplyvniť verejné financie.

Širší kontext: Vláda sa chce vyhnúť dvíhaniu DPH, a tak zvažuje zavedenie novej dane na bankové prevody. Ministerstvo financií je v rámci tohto kroku inšpirované Maďarskom. Daň by sa týkala bežných prevodov z účtu na účet, posielania výplat, platenia faktúr, platieb kartou aj výberov z bankomatov.

Zdanením týchto transakcií by vláda získala približne 550 miliónov ročne, čo sa rovná navýšeniu DPH o 1 %. Väčšina financií z tejto dane by pochádzala od firiem, ktoré by platili daň pri vyplácaní miezd. Presný mechanizmus novej dane ešte nie je známy.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Vláda v rámci konsolidácie verejných financií pre rok 2025 potrebuje získať 1,4 miliardy eur. Zavádza preto mnohé nepopulárne opatrenia. Jedným z prvých je napríklad zvyšovanie DPH za cigarety a sladené nápoje.

Fico avizoval aj výrazné prepúšťanie v štátnej správe, čo by podľa neho taktiež mohlo prispieť k navýšeniu financií na budúcoročný rozpočet. Paradoxom je, že si vládni predstavitelia v úvode roku 2024 navýšili svoje platy o tisícky eur.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články:

18. júla 2024 o 19:31 Čas čítania 1:08 Novela Trestného zákona Ficovej vlády v praxi: Dôchodcu okradli o 83-tisíc eur a rodinný dom, teraz ich súd prepustil Novela Trestného zákona Ficovej vlády v praxi: Dôchodcu okradli o 83-tisíc eur a rodinný dom, teraz ich súd prepustil
15. júla 2024 o 9:49 Čas čítania 0:56 PREHĽAD ZMIEN: Na Slovensku začína platiť lex atentát, prináša nový zákaz zhromažďovania aj doživotnú rentu pre Fica PREHĽAD ZMIEN: Na Slovensku začína platiť lex atentát, prináša nový zákaz zhromažďovania aj doživotnú rentu pre Fica
2. júla 2024 o 9:46 Čas čítania 0:41 PRIESKUM: Voliči SNS a Hlasu sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade konfliktu. Najväčšie odhodlanie majú voliči PS PRIESKUM: Voliči SNS a Hlasu sú najmenej ochotní brániť Slovensko v prípade konfliktu. Najväčšie odhodlanie majú voliči PS
Domov
Zdieľať
Diskusia