Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
15. júla 2024 o 9:49
Čas čítania 0:56

PREHĽAD ZMIEN: Na Slovensku začína platiť lex atentát, prináša nový zákaz zhromažďovania aj doživotnú rentu pre Fica

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od pondelka je účinný lex atentát, zavedú sa nové dôvody na zákaz zhromaždenia.

  • Na Slovensku začne dnes platiť lex atentát. Oddnes sa zavedú nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Zhromaždenie sa po novom zakáže, ak sa má konať v blízkosti obydlia osoby, ktorej zamestnanie, povolanie alebo funkcia priamo súvisia s účelom zhromaždenia a zvolávateľ nesúhlasil so zmenou miesta.
  • Zakázané bude aj zhromaždenie v oblasti určenej prevažne na bývanie, ak nejde o námestie, park, trhovisko alebo iné obdobné miesto. Zakázané bude aj vtedy, ak by mohlo zasiahnuť do práva na súkromie väčšieho počtu osôb alebo zasiahnuť do pokojného užívania obydlia väčšieho počtu osôb. Zakáže sa tiež rušiť výkon práva pokojne sa zhromažďovať.
  • Okrem toho budú mať najvyšší ústavní činitelia nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér budú mať priznané právo na primerane vybavenú nehnuteľnosť.

Prečo je to zaujímavé: Nárok na doživotnú rentu bude mať z premiérov zatiaľ iba Robert Fico. Tento nárok má len šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dvakrát dlhší čas, ako je funkčné obdobie prezidenta.

Širší kontext: Zákaz zhromaždení bude po novom platiť aj v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. 

Právo na doživotný plat sa bude realizovať s dvomi výnimkami. Prvou je prípad, ak osoba začne vykonávať inú ústavnú funkciu. Vtedy sa súbeh rieši pozastavením vyplácania doživotného platu počas tohto výkonu. Druhým prípadom je odsúdenie za úmyselný trestný čin, ktoré z dôvodu závažnosti konania znamená zánik práva na doživotný plat.

Domov
Zdieľať
Diskusia