Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. júla 2024 o 14:39
Čas čítania 0:55

Útoky na novinárov po atentáte na premiéra Fica výrazne narástli. Najviac ich smeruje voči ženám

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Až 29 zo 48 útokov smerovalo voči ženám novinárkam.

  • Nezávislá platforma Bezpečná.žurnalistika.sk zaznamenala počas prvých šiestich mesiacov roka nárast útokov na novinárov a médiá.
  • Za obdobie evidujú 48 incidentov. Rovnaké číslo zaregistrovali za 10 mesiacov roka 2023. 
  • Najviac útokov smerovalo voči ženám novinárkam. Najčastejšie išlo o verbálne útoky, online obťažovanie či hrozby prostredníctvom sociálnych sietí a emailov.
  • Situáciu výrazne ovplyvnila politická situácia na Slovensku najmä po atentáte na premiéra Roberta Fica v máji tohto roka.

Prečo je to dôležité: Útoky na novinárov a médiá ohrozujú slobodu tlače, ktorá je základným pilierom demokratickej spoločnosti. Ak novinári čelia neustálemu obťažovaniu a hrozbám, môže to viesť k autocenzúre a obmedzovaniu slobodného prejavu.

Citát: „V poslednom období sme my novinári zo serióznych médií, nielen ja, terčom útokov už v momente, keď len položíme otázku, môže to byť čokoľvek a hneď nás politici slovne atakujú a spochybňujú. Naozaj to môže byť čokoľvek, čo využijú ako zámienku a zaútočia na novinárov. Ale kladenie kritických otázok je kľúčové pri kontrole verejnej moci zo strany médií. Nie je našou úlohou pýtať sa politikov, či sú spokojní vo funkcii alebo akú majú obľúbenú farbu,“ povedala Mária Benedikovičová, novinárka Denníka N.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Širší kontext: Platforma eviduje 29 útokov voči ženám, 11 voči mužom a 8 útokov smerovalo voči novinárom všeobecne alebo voči celým redakciám. V niektorých prípadoch išlo aj o prenasledovanie alebo obťažovanie, či už online, alebo osobne. V jednom prípade novinár nahlásil hrozbu smrťou.

Prečítaj si aj tieto články:

4. mája 2024 o 9:47 Čas čítania 0:31 VIDEO: Vulgárne správy a vyhrážky smrťou. Telekom upozornil na nenávisť, ktorej novinári na Slovensku čelia VIDEO: Vulgárne správy a vyhrážky smrťou. Telekom upozornil na nenávisť, ktorej novinári na Slovensku čelia
4. mája 2024 o 9:47 Čas čítania 0:31 VIDEO: Vulgárne správy a vyhrážky smrťou. Telekom upozornil na nenávisť, ktorej novinári na Slovensku čelia VIDEO: Vulgárne správy a vyhrážky smrťou. Telekom upozornil na nenávisť, ktorej novinári na Slovensku čelia
18. marca 2024 o 20:02 Čas čítania 0:44 Televízia Markíza dodržiava žurnalistické štandardy. Redakčná rada avizuje, že aj naďalej bude sledovať jej objektívnosť Televízia Markíza dodržiava žurnalistické štandardy. Redakčná rada avizuje, že aj naďalej bude sledovať jej objektívnosť
Niektoré zo správ, ktoré po útoku na Roberta Fica dostala naša redaktorka.
Niektoré zo správ, ktoré po útoku na Roberta Fica dostala naša redaktorka. Zdroj: REFRESHER
Domov
Zdieľať
Diskusia