Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
24. júla 2024 o 18:17
Čas čítania 1:11

Slováci sa zhoršili v pití alkoholu. Podľa WHO v súčasnosti pije alkohol 74 percent Slovákov nad 15 rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V priemere vypije Slovák 10,5 litra čistého alkoholu ročne.

  • Počet Slovákov pijúcich alkohol za posledných desať rokov stúpol. Vyplýva to z najnovšej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorej v stredu informovalo Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave.
  • Podľa WHO v súčasnosti pije alkohol 74 percent Slovákov nad 15 rokov.
  • Oproti roku 2014 počet ľudí pijúcich alkohol na Slovensku narástol o osem percent, pričom počet pijúcich mužov je vyšší ako počet pijúcich žien.

Prečo je to dôležité: Nárast počtu Slovákov pijúcich alkohol má vážne zdravotné aj spoločenské dôsledky. Zvýšené povedomie o negatívnych zdravotných dosahoch môže pomôcť pri prevencii a liečbe alkoholizmu.

Citát: „V súčasnosti máme na Slovensku 82 percent pijúcich mužov, čo je obrovské množstvo (...). U žien je počet pijúcich o niečo nižší, ale v čase ich počet tiež stúpa,“ uviedla klinická psychologička Zuzana Kamendy.


Širší kontext: Množstvo alkoholu, ktoré vypijú Slováci za rok, však podľa správy WHO za posledné obdobie kleslo. V prepočte na čistý alkohol vypije jeden Slovák 10,5 litra, kým pred desiatimi rokmi to bolo takmer 12 litrov. V rámci Európy ide o priemernú hodnotu. Štatistiku vedú Rumuni so 17 litrami za rok a za nimi Česi s 13,3 litra.


Slovensku však patrí v rámci Európy šieste miesto, pokiaľ ide o priame úmrtia v dôsledku pitia alkoholu. Takmer osem percent úmrtí je spôsobených vplyvom alkoholu. Patria sem tragické nehody, zranenia či utopenia v dôsledku pitia alkoholu, ale aj alkoholická choroba pečene a intoxikácie. Riaditeľ CPLDZ Ľubomír Okruhlica zdôraznil, že to odráža charakter pitia na Slovensku, ktorý je podľa jeho slov výrazne nárazový.


Prispieva k tomu údajne aj fakt, že Slováci podľa správy WHO preferujú pri pití liehoviny. Okruhlica doplnil, že tie sú z hľadiska rizika úmrtia, či už toxickým vplyvom na pečeň, alebo otravou alkoholom, veľmi nebezpečné. Slovensko zároveň patrí medzi krajiny, kde alkohol najviac prispieva k znižovaniu počtu rokov života prežitých v zdraví.

Domov
Zdieľať
Diskusia