Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
29. júla 2024 o 6:36
Čas čítania 0:49

Cena zlatej medaily na OH je tento rok najvyššia v histórii. Všetky medaily navyše obsahujú železo z Eiffelovky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Bronzová medaila je výrazne lacnejšia ako strieborná či zlatá.

  • Počas nasledujúcich týždňov budú špičkoví športovci súťažiť o olympijské medaily, ktoré tento rok obsahujú aj železo z Eiffelovej veže.

  • Zlatá medaila má hodnotu 935,89 dolára (v prepočte 861,78 eura), strieborná 473,43 dolára (v prepočte 435,94 eura) a bronzová má cenu menej ako 4 doláre (v prepočte 3,68 eura).

  • Nárast cien kovov, najmä zlata, striebra a medi, odráža globálne trendy v dopyte po drahých kovoch pre technológie obnoviteľnej energie, uvádza vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank Ole Hansen.

Prečo je to dôležité: Zloženie a hodnota medailí odzrkadľujú širšie ekonomické trendy vrátane dopytu po drahých kovoch a vplyvu inflácie po celosvetovej pandémii covidu-19.

Citát: „Dopyt po kovoch ako striebro a meď, ktoré sú kľúčové pre technológie obnoviteľnej energie, výrazne vzrástol. Tento zvýšený dopyt spolu s obavami z postpandemickej inflácie a so silným nárastom cien zlata spôsobili celkový nárast cien kovov,“ vysvetľuje Hansen.

Širší kontext: Hodnota zlatej medaily je tento rok najvyššia v histórii, čo súvisí s nárastom cien zlata na historické maximum. Tento trend je poháňaný zvýšeným dopytom po kovoch potrebných pre technológie obnoviteľnej energie a obavami z inflácie.

10. augusta 2024 o 11:00 Čas čítania 0:22 KVÍZ: Vieš, koľko olympijských medailí získali najúspešnejší športovci v histórii? KVÍZ: Vieš, koľko olympijských medailí získali najúspešnejší športovci v histórii?

Jediná medaila, ktorej cena je dnes nižšia v porovnaní s ostatnými olympijskými hrami za uplynulé desaťročie, je bronzová medaila. Tá mala počas hier v Tokiu v roku 2021 hodnotu 4,11 dolára.

medaile OH
Zdroj: Medzinárodný olympijský výbor/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia