Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
17. augusta 2024 o 8:44
Čas čítania 0:49

Nový riaditeľ SNG objednal pred galériu stožiar na vlajku. Architekti mu odkazujú, že to nebude možné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Jedným z dôvodov, prečo Šimkovičová odvolala riaditeľku SNG Kusú, bol ten, že v galérii nevisela slovenská zástava.

  • Nový poverený riaditeľ Slovenskej národnej galérie Anton Bittner objednal pred novozrekonštruovanú galériu stožiar pre vlajku.
  • Objednávku dostal ateliér B.K.P.Š., ktorý zastrešoval komplexnú rekonštrukciu národnej galérie.
  • Informáciu potvrdil architekt Pavol Paňák z ateliéru s tým, že postaviť stožiar nebude možné. Architekti však na zavesenie vlajky predsa mysleli, upozorňuje Denník N.

Prečo je to dôležité: Jedným z dôvodov, prečo odvolala ministerka Šimkovičová riaditeľku SNG Alexandru Kusú, ktorá doviedla galériu k úspešnej rekonštrukcii, bol ten, že galérii „chýba slovenská zástava“.

Citát: „Tak ako všetky galerijné inštitúcie na svete pracujú s bannermina svojej fasáde, tak dokáže pracovať aj galéria – týmto priestorom je otvor podpremostením, ktorý sa dá celý využiť. Tam si galéria môže robiť, čo chce. Aj sto zástavtam môže zavesiť,“ vysvetľuje Paňák.

Širší kontext: Architekt Paňák vysvetlil, že na stožiar s vlajkou nie je priestorovo „vhodná situácia“. Vysvetlil, že nádvorie galérie je od Dunaja prekryté Premostením – ak tam umiestnia stožiar, jeho vrchol by nebolo vidno.


Postaviť stožiar pred galériu od nábrežia tiež nie je možné, lebo nad chodníkom je vo výške premostenie budovy, a tak ani tam nemôže stáť stožiar.

Architekti však na vlajku mysleli a pod premostením budovy ponad chodník naprojektovali konštrukcie, na ktoré môže galéria zavesiť rôzne bannery, čo môže slúžiť aj na zavesenie zástavy.

SNG.
SNG. Zdroj: CE ZA AR/Matej Hakár, Ján Kekeli
Domov
Zdieľať
Diskusia