Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
18. augusta 2024 o 8:50
Čas čítania 1:00

Rím zamorili hady, potkany či sršne. Môžu za to vysoké teploty a odpadky, mesto situáciu popiera

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nebezpečné hady sa môžu nachádzať aj na verejných priestranstvách, terasách, v záhradách či školách.

  • Rím čelí vážnemu problému s hadmi, potkanmi a sršňami východnými, ktoré sa šíria v dôsledku vysokých teplôt a problémov s odpadom.
  • Zoológ Andrea Lunerti uviedol, že teplé zimy a zanedbávanie upratovania odpadu viedli k rozšíreniu týchto tvorov v meste.
  • Mestská rada obvinenia o zlej správe odpadu a zvýšených počtoch hadov a sršňov odmieta. Tvrdí, že neexistuje priama súvislosť medzi množstvom odpadu a výskytom týchto živočíchov, informuje The Guardian.

Prečo je to dôležité: Rím je obľúbenou dovolenkovou destináciou veľkého množstva Slovákov. Problém so zamorením hadmi a sršňami môže ohroziť zdravie domácich aj turistov.

Širší kontext: Najrozšírenejším hadom v Ríme je bičovka zelená, no tento rok sa podarilo zachytiť aj 4 zmije. Lunerti varuje pred nebezpečnými hadmi na terasách, v záhradách a školách a žiada obyvateľov, aby mu zasielali videá hadov, aby mohol určiť, či sú jedovaté alebo nie. 

Okrem hadov sa v Ríme rozšírili aj sršne východné, ktoré prišli zo severnej Afriky a juhovýchodnej Ázie. Tento hmyz sa prvýkrát objavil pred tromi rokmi a teraz je rozšírený po celom Taliansku. Lunerti tvrdí, že mesto musí zlepšiť svoje kanalizačné služby, aby sa zabránilo ďalšiemu rozšíreniu týchto tvorov.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Mestská rada tvrdí, že neexistuje priama súvislosť medzi množstvom odpadu a výskytom daných tvorov. Uvádza, že odpadkové spoločnosti hlásia zníženie množstva odpadu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Podľa mestskej rady, ktorá sa odvoláva na zoológa Enrica Allevu, je problém v tom, že niektoré druhy predátorov sú v tomto období aktívnejšie práve preto, že lovia potkany. Tie sa po vyprázdnení mesta stanú „asertívnejšími“ preto, že nemajú v meste dostatok odpadu. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP , TASR/Daniel Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia