Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. augusta 2024 o 13:32
Čas čítania 0:51

AKTUALIZOVANÉ: Ukrajina poprela, že v roku 2025 úplne zastaví prevádzku ropovodu Družba. Zmluva bude platná do konca roka 2029

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajina chce Moskvu odstaviť od európskeho trhu.

  • Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak poprel svoje skoršie vyhlásenie, podľa ktorého tranzit ropy do Európy cez tento ropovod končí 1. januára 2025.
  • Uviedol, že Ukrajina bude v plnej miere plniť svoje záväzky týkajúce sa tranzitu ruskej ropy do Európy až do ukončenia platnosti zmlúv.
  • Ukrajina by v zmysle tohto Podoľakovho vyhlásenia mala prepravovať ruskú ropu do Európy cez ropovod Družba do konca roka 2029.

Citát: „Ukrajina si v plnej miere splnila a bude plniť svoje zmluvné záväzky až do vopred stanoveného dátumu uplynutia platnosti príslušných zmlúv, pretože to ovplyvňuje naše bilaterálne vzťahy s európskymi krajinami,“ zdôraznil Podoľak vo vyhlásení zverejnenom popoludní ukrajinským serverom Ekonomična pravda.

Širší kontext: Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v Petrohrade povedal, že doterajšie oficiálne signály z Kyjeva sú úplne v rozpore s ranným vyhlásením Podoľaka, o ktorom sa dozvedel až z tlače.

Podoľak v piatok ráno povedal, že Ukrajina od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou. Uviedol, že odstavením vedení a vylúčením ruských nosičov energie by Moskva prišla o svoj najlepší trh. Európa bola podľa neho spoľahlivý a dobrý trh, Rusi na ňom najviac zarábali. Dodal, že všetci v Európe teraz pracujú na tom, aby Rusko nehralo silnú rolu na kontinente.

Prečítaj si aj tieto články: 

25. augusta 2024 o 16:37 Čas čítania 0:44 Brusel vysvetľuje, prečo nepomohol Maďarsku a Slovensku pri prerušení tranzitu ropy. EÚ očakáva, že sa Maďarsko odstaví od Rusov Brusel vysvetľuje, prečo nepomohol Maďarsku a Slovensku pri prerušení tranzitu ropy. EÚ očakáva, že sa Maďarsko odstaví od Rusov
24. júla 2024 o 16:20 Čas čítania 0:53 Pellegrini a Kaliňák ostro kritizujú Ukrajinu, avizujú odvetné opatrenia. Reagujú na prerušenie dodávok ropy Pellegrini a Kaliňák ostro kritizujú Ukrajinu, avizujú odvetné opatrenia. Reagujú na prerušenie dodávok ropy
30. júla 2024 o 6:45 Čas čítania 1:00 Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu
Domov
Zdieľať
Diskusia