Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 10:39
Čas čítania 0:42

Turistu v Tatrách zasiahol uvoľnený kameň. Spôsobil mu tržné rany na hlave a poranenia chrbtice, zasahoval vrtuľník

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas včerajšieho dňa zasahovali horskí záchranári viackrát.

  • Horská záchranná služba (HZS) prijala v stredu 4. septembra prostredníctvom tiesňovej linky 112 žiadosť o pomoc pre 59-ročného Čecha, ktorý sa nachádzal na južnej strane Malého Pyšného štítu.
  • Uvoľnený kameň spôsobil mužovi na hlave tržnú ranu a poranený bol aj v oblasti krčnej chrbtice.
  • Pacienta po dosiahnutí vyšetrili, poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a lanovou technikou ho následne pozemne transportovali na miesto, odkiaľ by bola možná jeho letecká evakuácia z terénu.

Prečo je to dôležité: Každoročne dochádza v Tatrách k desiatkam záchranných akcií. Zranenie horolezca poukazuje na riziká spojené s pohybom v exponovanom horskom teréne.

Širší kontext: Situáciu komplikovali nevyhovujúce poveternostné podmienky v podobe silného nárazového vetra. Záchrannú akciu sa napokon podarilo dokončiť za pomoci poľskej posádky TOPR (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe), ktorá pacienta z terénu vyslobodila a previezla do nemocnice.

Horskí i leteckí záchranári pomáhali aj trojici Poliakov, ktorá uviazla v masíve Gerlachovského štítu. Skupina mladých Poliakov zišla z plánovanej trasy a v náročnom exponovanom teréne uviazla. Troch mužov z miesta postupne evakuovali a letecky transportovali ku Sliezskemu domu. Keďže boli bez zranení, ďalej už pokračovali samostatne.

Domov
Zdieľať
Diskusia