Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 12:50
Čas čítania 0:51

Analytik o cenách pohonných látok: Prognózy sú zatiaľ pozitívne, v najbližších týždňoch by mali zostať nízke

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ropa zlacňuje pre pretrvávajúce obavy z pomerne slabého globálneho dopytu po nej.

  • Pohonné látky ďalej zlacňujú pre slabnúci dopyt v Číne. Lacné by mali zostať aj na jeseň aj v budúcom roku. Uviedol to Lukáš Kovanda, analytik Trinity Bank.
  • Na Slovensku podľa portálu benzin.sk dosiahla k 4. septembru priemerná cena nafty úroveň 1,439 eura za liter a priemerná cena 95-oktánového benzínu hodnotu 1,516 eura za liter.
  • Pokles ceny ropy je taký výrazný, za posledný týždeň o asi 7,3 %, že jeho vplyv na ceny pohonných látok v Česku nezvráti ani zastavenie posilňovania českej koruny voči doláru, ku ktorému došlo koncom augusta.

Prečo je to dôležité: Pokles cien ropy a pohonných látok priamo ovplyvňuje náklady na dopravu a životné náklady obyvateľov. Zlacnenie môže prispieť k zmierneniu inflácie. 

Širší kontext: Ropa zlacňuje pre pretrvávajúce obavy z pomerne slabého globálneho dopytu po nej, ktorý je daný v prvom rade slabším než predpokladaným hospodárskym rastom Číny. Cena ropy Brent ďalej klesá, v stredu 4. septembra uzavrela na svojom minime za celé obdobie od júna 2023, na hodnote 72,70 USD za barel (159 litrov). 

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Vybrané pohonné látky sa podľa údajov Štatistického úradu SR v závere letných prázdnin predávali na Slovensku lacnejšie, oproti predchádzajúcemu týždňu v priemere o dva centy. Benzíny cenou atakovali minimá z januára, cena motorovej nafty bola najnižšia od júla 2023. Medziročne boli ceny nižšie v priemere o takmer 10 %. 

 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia