Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
9. septembra 2024 o 18:49
Čas čítania 0:38

Za tento „typ práce“ na Slovensku hrozí ľuďom pokuta až 331 eur. Mnohí môžu mať aj problémy so zákonom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za nelegálne zamestnávanie hrozia viaceré vážne sankcie.

  • Počas leta vykonali inšpektori práce viac ako 11 000 kontrol. Najväčšia pozornosť bola venovaná oblasti nelegálneho zamestnávania, kde prebehlo viac ako 4 000 kontrol, informuje Užitočná Pravda. Zistili, že viac ako 400 osôb pracovalo nelegálne.
  • Inšpektori môžu ilegálnemu zamestnancovi uložiť pokutu do 331 eur, nelegálnych zamestnancov vyradiť z evidencie nezamestnaných a cudzincom hrozí až vyhostenie z krajiny.
  • Zamestnávatelia, ktorí porušili zákon, čelia vysokým pokutám od 2 000 do 200 000 eur. Ak ide o viacerých nelegálnych zamestnancov, pokuta môže začať od 5 000 eur a právnickým osobám hrozí vylúčenie z verejného obstarávania.

Širší kontext: Pri kontrole v odvetviach, ako ubytovacie služby, maloobchod a veľkoobchod, inšpektori odhalili nelegálne zamestnávanie u 40 zamestnávateľov, ktorí poskytovali prácu 50 nelegálnym pracovníkom.

V rámci slovenskej legislatívy ide o nelegálnu prácu vtedy, keď niekto pracuje pre zamestnávateľa bez zmluvy alebo dohody. U cudzincov z krajín mimo EÚ je práca nelegálna, ak nemajú potrebné pracovné povolenia.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

9. septembra 2024 o 12:17 Čas čítania 0:48 Primabanka avizuje zdražovanie svojich služieb a mnohých poplatkov. Klienti si priplatia už čoskoro Primabanka avizuje zdražovanie svojich služieb a mnohých poplatkov. Klienti si priplatia už čoskoro
5. septembra 2024 o 15:33 Čas čítania 1:04 Prenajímatelia bytov si pýtajú sumy, ktoré už prekvapujú aj odborníkov. O bratislavské byty je enormne vysoký záujem Prenajímatelia bytov si pýtajú sumy, ktoré už prekvapujú aj odborníkov. O bratislavské byty je enormne vysoký záujem
4. septembra 2024 o 19:13 Čas čítania 0:27 Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri
Domov
Zdieľať
Diskusia