Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
včera 26. septembra 2024 o 20:20
Čas čítania 0:59

Riaditeľ Orbánovho úradu povedal, že Maďarsko by sa nepostavilo ruskej agresii. Konanie Zelenského považuje za nezodpovedné

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Opoziční politici kritizujú vyjadrenia Balázsa Orbána k ruskej agresii.

  • Politický riaditeľ úradu predsedu maďarskej vlády Balázs Orbán povedal, že Maďarsko by sa, na rozdiel od Kyjeva, nepostavilo voči ruskej vojenskej agresii.
  • Predseda mimoparlamentnej strany Tisza Péter Magyar na Facebooku napísal, že slová politického riaditeľa úradu premiéra považuje za nehorázne a že Balázs Orbán by mal odísť zo svojej funkcie ešte pred výročím revolúcie.
  • Magyar napísal, že takýto človek nemôže zastávať verejnú funkciu po boku maďarského premiéra.

Prečo je to dôležité: Takéto vyjadrenia od člena úradu predsedu vlády môžu signalizovať jasnejšiu proruskú orientáciu maďarskej vlády, ktorá už dlhšie vykazuje sklony k udržiavaniu dobrých vzťahov s Moskvou. To môže byť vnímané ako rozpor s postojmi západných demokracií.

Mnohí Maďari tiež môžu byť znepokojení tým, že ich vláda nie je pripravená brániť krajinu, ak by čelila podobnej situácii ako Ukrajina.

Citát: „Na základe skúseností protikomunistickej revolúcie z roku 1956 by sme pravdepodobne neurobili to, čo urobil prezident Zelenskyj pred dva a pol rokom, pretože je to nezodpovedné. Je zrejmé, že svoju krajinu zaviedol do obrannej vojny, v ktorej zomrelo mnoho ľudí a stratil mnoho územia,“ povedal Balázs Orbán v stredu v rozhovore pre server mandiner.hu.


Širší kontext: Podľa predsedu Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsánya, slová politického riaditeľa znamenajú, že Orbánova vláda by bez odporu odovzdala Maďarsko Rusom.


Spolupredseda LMP Péter Ungár vydal prostredníctvom agentúry MTI vyhlásenie, v ktorom položil otázku, koľko stolíc, miest a obcí by Balázs Orbán odovzdal agresorovi. Súčasne vyzval predsedu vlády, aby sa vyjadril, či súhlasí so slovami Balázsa Orbána.

Prečítaj si aj tieto články: 

18. septembra 2024 o 17:00 Čas čítania 0:43 Maďarsko príde o milióny eur z EÚ. Odmietlo zaplatiť pokutu, únia ju odpočíta z pridelených eurofondov Maďarsko príde o milióny eur z EÚ. Odmietlo zaplatiť pokutu, únia ju odpočíta z pridelených eurofondov
19. júla 2024 o 11:29 Čas čítania 0:53 Zelenskyj kritizuje maďarského premiéra Viktora Orbána. Ostro sa ohradil voči jeho „mierovej misii“ Zelenskyj kritizuje maďarského premiéra Viktora Orbána. Ostro sa ohradil voči jeho „mierovej misii“
5. júla 2024 o 9:31 Čas čítania 0:48 Orbán sa v Moskve stretne s Putinom. Pôjde o ich prvé stretnutie v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine Orbán sa v Moskve stretne s Putinom. Pôjde o ich prvé stretnutie v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine



Späť
Zdieľať
Diskusia