Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
5. júla 2024 o 9:31
Čas čítania 0:48

Orbán sa v Moskve stretne s Putinom. Pôjde o ich prvé stretnutie v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Orbán sa chystá do Moskvy na stretnutie s Putinom.

  • Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedli vo štvrtok stanica Slobodná Európa a denník Financial Times. 
  • Išlo by o ich prvé stretnutie od plnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.
  • Orbán, ktorý od začiatku ruskej vojenskej agresie udržiava s Moskvou užšie vzťahy ako ostatní lídri EÚ, navštívil Rusko v roku 2022 bez toho, aby sa stretol s Putinom. Stretol sa však s ním v iných krajinách.

Prečo je to zaujímavé: Orbán sa má s Putinom stretnúť práve v čase, keď si Maďarsko prevzalo polročné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, čo je do veľkej miery ceremoniálna úloha zameraná na určovanie agendy a sprostredkovávanie dohôd v legislatívnych záležitostiach. 

Širší kontext: Orbán začiatkom tohto týždňa navštívil i Kyjev, kde vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil prímerie s cieľom urýchliť ukončenie vojny s Ruskom.

Maďarsko, člen EÚ a NATO, odmieta poslať zbrane na Ukrajinu a hlasno kritizuje sankcie Bruselu voči Rusku, pričom však nevyužilo svoje právo veta na ich zablokovanie.

Zatiaľ čo krajiny v západnej Európe sa od invázie Moskvy na Ukrajinu vážne snažia odpojiť od ruského plynu, vnútrozemské Maďarsko dostáva väčšinu svojho plynu z Ruska.

Prečítaj si aj tieto články: 

25. júna 2024 o 15:33 Čas čítania 0:30 V Rusku zakázali desiatky svetových médií vrátané slovenských. Zverejnili zoznam, na ktorom sú aj Denník N a SME V Rusku zakázali desiatky svetových médií vrátané slovenských. Zverejnili zoznam, na ktorom sú aj Denník N a SME
24. júna 2024 o 7:20 Čas čítania 1:11 Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku
2. júla 2024 o 20:09 Čas čítania 0:57 Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou
Domov
Zdieľať
Diskusia