Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
dnes 9. októbra 2024 o 10:29
Čas čítania 1:20

Slovenská pekáreň dostala pokutu 21 miliónov eur. Ide o jeden z najvyšších trestov v histórii, dostala ho firma známeho politika

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spoločnosť Agrofert spadajúca pod zverenecký fond Andreja Babiša považuje rozhodnutie úradu za chybné a nezákonné.

Spoločnosti Agrofert, vlastníkovi pekární Penam, bola uložená pokuta vo výške 21 miliónov eur za akvizíciu pekární v Bratislave a Žiline bez predchádzajúceho súhlasu Protimonopolného úradu. Z dôvodu koncentrácie, ktorá porušuje hospodársku súťaž, udelil úrad jednu z historicky najvyšších pokút v histórii, informoval v utorok PMÚ.

Agrofert spadá pod zverenecký fond bývalého premiéra Českej republiky Andreja Babiša.


Akvizícia sa týkala Prvej bratislavskej pekárenskej v roku 2013 a neskoršieho prevzatia žilinskej pekárne Peza v roku 2016, pričom postupné nadobudnutie pekární malo byť uskutočnené v snahe obísť zákon.

Transakciu najprv zakázali

Podľa platnej legislatívy sa totiž viacero koncentrácií uskutočnených do dvoch rokov medzi tými istými podnikateľmi posudzuje ako jedna. Nadobudnutie oboch pekární naraz, respektíve v priebehu dvoch rokov, by preto vzhľadom na výšku spoločných obratov podliehalo posúdeniu zo strany PMÚ, ktorému sa mal Agrofert pokúsiť vyhnúť.


„Dôkazy, ktoré v priebehu správneho konania PMÚ získal, však ukazujú, že spoločnosť nadobudla v roku 2013 kontrolu nad oboma pekárňami súčasne. Kontrola nad žilinskou pekárňou však mala byť po obdobie dvoch rokov vykonávaná v utajení prostredníctvom iného subjektu, od ktorého túto pekáreň plánovala a následne aj oficiálne odkúpila v roku 2016,“ priblížil predseda úradu Juraj Beňa.


Dôležitou skutočnosťou v tomto prípade je podľa neho aj fakt, že spoločnosť sa obe pekárne pokúsila nadobudnúť už v roku 2011, pričom PMÚ túto transakciu zakázal z dôvodu možného získania dominantného postavenia na trhu, ktoré by zabránilo efektívnej hospodárskej súťaži v oblasti pekárenskej výroby. Súčasné rozhodnutie úradu nadobudlo platnosť koncom septembra tohto roka.


Agrofert je český holdingový konglomerát operujúci predovšetkým v odvetviach poľnohospodárstva, potravinárstva a chemického priemyslu, pod ktorý patrí viac ako 250 dcérskych spoločností vrátane pekární Penam a chemickej firmy Duslo v Šali. Spoločnosť Agrofest založil, do roku 2014 riadil a do roku 2017 vlastnil Andrej Babiš.


Spoločnosť Agrofert považuje rozhodnutie úradu za chybné a nezákonné. „Názory PMÚ vyjadrené v rozhodnutí odporujú vykonanému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu. Keďže rozhodnutie PMÚ je nesprávne a poškodzuje našu spoločnosť, podáme voči nemu žalobu,“ uviedol tlačový hovorca spoločnosti Pavel Heřmanský.

Domov
Zdieľať
Diskusia