Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová TASR
dnes 13. októbra 2024 o 7:45
Čas čítania 0:59

Jadranskému moru hrozí ekologická katastrofa. Miestni sa sťažujú na silný zápach vody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rieka Neretva, ktorá ústí do Jadranského mora, je silno znečistená.

  • Popri miliardových škodách na infraštruktúre hrozí Bosne a Hercegovine po nedávnych rozsiahlych povodniach aj ekologická katastrofa na rieke Neretva.
  • 225-kilometrová rieka Neretva, ktorá mnohých turistov láka svojou vodou s odtieňom smaragdu, sa totiž aktuálne sfarbila do tmavohneda a je plná odpadu.
  • V najhoršom prípade hrozí dokonca aj znečistenie chorvátskeho Jadranu; tamojší obyvatelia sa totiž podľa chorvátskeho denníka Slobodna Dalmacija už sťažujú na silný zápach.

V dôsledku dlhotrvajúcich intenzívnych zrážok sa do Neretvy dostalo množstvo ton odpadu vrátane plastov, pneumatík, stavebného materiálu, domácich spotrebičov a množstva sutiny.

Experti odhadujú hrúbku vrstvy odpadu na hladine rieky na približne jeden meter.   

Záchranári Chorvátskej horskej záchrannej služby (HGSS) sa ešte aj týždeň po výdatných dažďoch predierajú masami odpadkov s nafukovacími člnmi a pátrajú po nezvestných.


Podľa miestnych médií, ktoré citovali jedného zo záchranárov, ide o život ohrozujúci stav. Záchranné zložky na súši sa medzičasom pokúšajú pomocou bagrov dostať z rieky čo možno najviac odpadu.


Tomu, aby sa vrstva odpadu dostala k Mostaru a Jadranu, zatiaľ bráni priehrada. Čas sa však kráti; experti sa obávajú, že tlak na priehradu bude príliš veľký a preto by sa museli otvárať uzávery, čo by spôsobilo, že odpad bude plávať ďalej po prúde rieky.

Prečítaj si aj tieto články:

12. októbra 2024 o 13:20 Čas čítania 0:27 Školy po celom Slovensku majú problémy so všami. Najhoršia situácia je na západe krajiny, parazity sú čoraz odolnejšie Školy po celom Slovensku majú problémy so všami. Najhoršia situácia je na západe krajiny, parazity sú čoraz odolnejšie
12. októbra 2024 o 12:40 Čas čítania 0:38 Syna Lukáša Machalu zbavili obvinenia zo zločinu krádeže. Samuel zostane za okradnutie dôchodkyne nepotrestaný Syna Lukáša Machalu zbavili obvinenia zo zločinu krádeže. Samuel zostane za okradnutie dôchodkyne nepotrestaný
12. októbra 2024 o 12:01 Čas čítania 0:33 Hubári musia na Záhorí dodržiavať špeciálne pravidlá. Na tomto mieste im hrozí vysoká pokuta Hubári musia na Záhorí dodržiavať špeciálne pravidlá. Na tomto mieste im hrozí vysoká pokuta

```

Domov
Zdieľať
Diskusia