Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
17. apríla 2023, 8:17
Čas čítania 0:32

Slováci si z dovoleniek v Egypte začali nosiť zakázané suveníry. Tieto predmety domov neber, môžeš skončiť až vo väzení

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za dovoz hrozí pokuta do niekoľkých stoviek eur, v horšom prípade až väzenie.

Dovolenkári z Egypta si za rok 2023 už niekoľkokrát priniesli koraly, ktoré sú pod ochranou Dohovoru CITES. Finančná správa SR na svojom webe upozornila, že za ich dovoz hrozí pokuta 330 eur, avšak v prípade závažného porušenia predpisov osoba riskuje až 8-ročné väzenie.

Koraly po príchode z Egypta na bratislavskom letisku colníci nedávno našli u občianky Rakúska aj 39-ročnej Slovenky. Nepovolené predmety objavil služobný pes vycvičený na vyhľadávanie chránených druhov rastlín či živočíchov.

„Ak si chcete z dovolenky priviesť nejaký exemplár, radšej si overte, či na jeho dovoz nepotrebujete príslušné povolenie slovenských orgánov,“ zdôrazňuje Finančná správa SR.

Medzi ďalšie veci, ktoré by sme si nemali zo zahraničia nosiť, patria podľa Finančnej správy SR výrobky z morských korytnačiek, niektoré druhy mušlí, kožené výrobky z chránených druhov zvierat, tradičná čínska medicína, šperky zo slonoviny alebo dažďové palice z kaktusov.

Egypt
Zdroj: Pixabay/Srikrishnadeva
Domov
Zdieľať
Diskusia