Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
19. apríla 2023 o 7:56
Čas čítania 1:01

Diaľnicu D1 nepostavia rýchlejšie, Čaputová vetovala zákon. Stavby by sa vraj novelou predražili o miliardy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa prezidentky sa zákon môže dostať do rozporu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Proces výstavby prioritných diaľničných úsekov sa mal podľa uvedeného zákona zrýchliť.

„Prezidentka má vážne pochybnosti, či sa schválený zákon nedostáva do rozporu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti, konkrétne s princípom efektívnosti vynakladania verejných rozpočtových prostriedkov,“ uviedol hovorca prezidentky.

Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice sa mala predĺžiť na päť rokov zo súčasných troch rokov. Návrh vetovaného zákona osobitne tiež upravuje definíciu začiatku prípravy investície pre prioritné úseky diaľnic.

Zoznam prioritných diaľnic a rýchlostných ciest

Do zoznamu prioritných diaľnic a rýchlostných ciest, na ktoré sa mala vzťahovať nová úprava, pôvodný návrh zaradil úseky D1 Turany – Hubová, D1 Bidovce – štátna hranica Slovenská republika/Ukrajina, D3 Žilina – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika, R4 štátna hranica Maďarsko/Slovenská republika – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:01 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Na základe pozmeňujúceho návrhu Petry Hajšelovej do zoznamu poslanci ešte doplnili cesty R2 štátna hranica Česká republika/Slovenská republika –Košice, R3 štátna hranica Maďarsko/Slovenská republika – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika a R6 štátna hranica Česká republika/Slovenská republika – Púchov.

Výstavba diaľnic by sa predražila o miliardy

Jeden z poradcov prezidentky Jakub Goda na Facebooku vysvetľuje, že návrh diaľnice by sa schválením novely predražil o 2,6 miliardy eur. Novela nestavia na racionálnych dátach. 

„Vracia nás naspäť do starých čias, keď sa o cestách rozhodovalo politicky, neboli jasné priority, rozdrobili sa kapacity na prípravu nezmyselného množstva rôznych projektov, z ktorých sa mnohé nerealizovali alebo sa opakovane menili. Výsledok bol, že sa stavalo síce pomaly a málo, ale aspoň draho,“ píše v statuse. 

Domov
Zdieľať
Diskusia