Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
19. apríla 2023 o 7:56
Čas čítania 1:01

Diaľnicu D1 nepostavia rýchlejšie, Čaputová vetovala zákon. Stavby by sa vraj novelou predražili o miliardy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa prezidentky sa zákon môže dostať do rozporu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Proces výstavby prioritných diaľničných úsekov sa mal podľa uvedeného zákona zrýchliť.

„Prezidentka má vážne pochybnosti, či sa schválený zákon nedostáva do rozporu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti, konkrétne s princípom efektívnosti vynakladania verejných rozpočtových prostriedkov,“ uviedol hovorca prezidentky.

Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice sa mala predĺžiť na päť rokov zo súčasných troch rokov. Návrh vetovaného zákona osobitne tiež upravuje definíciu začiatku prípravy investície pre prioritné úseky diaľnic.

Zoznam prioritných diaľnic a rýchlostných ciest

Do zoznamu prioritných diaľnic a rýchlostných ciest, na ktoré sa mala vzťahovať nová úprava, pôvodný návrh zaradil úseky D1 Turany – Hubová, D1 Bidovce – štátna hranica Slovenská republika/Ukrajina, D3 Žilina – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika, R4 štátna hranica Maďarsko/Slovenská republika – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Na základe pozmeňujúceho návrhu Petry Hajšelovej do zoznamu poslanci ešte doplnili cesty R2 štátna hranica Česká republika/Slovenská republika –Košice, R3 štátna hranica Maďarsko/Slovenská republika – štátna hranica Slovenská republika/Poľská republika a R6 štátna hranica Česká republika/Slovenská republika – Púchov.

Výstavba diaľnic by sa predražila o miliardy

Jeden z poradcov prezidentky Jakub Goda na Facebooku vysvetľuje, že návrh diaľnice by sa schválením novely predražil o 2,6 miliardy eur. Novela nestavia na racionálnych dátach. 

„Vracia nás naspäť do starých čias, keď sa o cestách rozhodovalo politicky, neboli jasné priority, rozdrobili sa kapacity na prípravu nezmyselného množstva rôznych projektov, z ktorých sa mnohé nerealizovali alebo sa opakovane menili. Výsledok bol, že sa stavalo síce pomaly a málo, ale aspoň draho,“ píše v statuse. 

Domov
Zdieľať
Diskusia