Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
14. mája 2023, 10:06
Čas čítania 1:09

Teleskopy zachytili podivuhodnú kozmickú explóziu. Je 100-krát jasnejšia než všetky hviezdy v našej galaxii dokopy

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Vedci aktuálne skúmajú teplotu výbuchu.

Podivuhodná kozmická explózia, ktorú zachytili teleskopy astronómov, sa odohrala takmer 8 miliárd svetelných rokov od Zeme. Jas explózie je až trojnásobne silnejší, než astronómovia zaznamenali pri padaní hviezd do supermasívnych čiernych dier, píše CNN.

Podľa odborníkov môže byť kozmický výbuch spôsobený narušením supermasívnej čiernej diery obrovským oblakom plynu alebo prachu. Daný oblak pritom môže byť tisíckrát väčší než Slnko.

Zaujímavá je nielen intenzita kozmického výbuchu, ktorý je 10-krát jasnejší ako supernova či iná známa explodujúca hviezda – ale aj jeho dĺžka trvania. Astronómovia tento jav pozorujú totiž už tri roky. Prvýkrát ho zaznamenali ešte v novembri 2020.

11. januára 2024, 9:00 Čas čítania 3:07 Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť

„Explóziu sme spozorovali náhodou, keď sme hľadali určitý typ supernovy,“ vyjadril sa pre CNN astronóm vedúci štúdiu o explózii Philip Wiseman. Dodal, že väčšina explózií žiari len niekoľko mesiacov, kým sa stratia z dohľadu. Fakt, že trvá už viac než dva roky, z neho robí veľmi nezvyčajný jav.

Vedci zistili, že najjasnejší kozmický výbuch, aký kedy zaznamenali, je takmer 100-krát jasnejší než všetkých 100 miliárd hviezd našej galaxie dohromady. Astronómovia sa aktuálne pokúšajú jav preskúmať detailnejšie a zistiť teplotu výbuchu.

„Najskôr sme si mysleli, že toto vzplanutie môže byť výsledkom toho, že čierna diera pohltí prechádzajúcu hviezdu. Naše modely však neskôr ukázali, že čierna diera by musela pohltiť 15-násobok hmotnosti Slnka, aby dokázala žiariť takto dlho,“ povedal ďalší vedec skúmajúci explóziu Matt Nicholl. Doplnil, že ide o veľmi neobvyklý jav, a preto musia prísť na to, prečo práve pri konkrétnej čiernej diere nastala takáto intenzívna explózia.

Najväčšia explózia vo vesmíre.
Najväčšia explózia vo vesmíre. Zdroj: Twitter/@@RoyalAstroSoc
Domov
Zdieľať
Diskusia