Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
16. mája 2023 o 19:23
Čas čítania 1:43

Intenzívne dažde a povodne môžu Slovákom narobiť veľké problémy. Ak to inak nejde, opustite obydlie, varuje ľudí ministerstvo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Daždivé počasie potrápi Slovensko celý týždeň.

SHMÚ vydal na utorok 16. a stredu 17. mája výstrahy 1. a 2. stupňa pre dážď na celé územie SR okrem krajného východu. Pre silný trvalý dážď meteorológovia predpokladajú vzrast hladiny vodných tokov, ako aj možnosť záplav.

Výstrahu druhého stupňa pred dažďom vydali meteorológovia pre Bratislavský kraj a väčšinu Banskobystrického kraja. Platí aj v okresoch Myjava, Rožňava, Senica, Skalica a Trnava. V závislosti od oblasti tam SHMÚ očakáva intenzívny dážď s úhrnom zrážok od 55 do 65 milimetrov, niekde až od 60 do 100 milimetrov.

Pre oblasti Žilina-Rajčanka, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Nové Mesto nad Váhom vydal SHMÚ výstrahy druhého stupňa pred povodňami. „Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozornil. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Bratislava, Senec, Trnava, Pezinok, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina-sever, Martin, Turčianske Teplice, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Zlaté Moravce, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

Tieto opatrenia treba dodržiavať

Ministerstvo vnútra na Facebooku upozorňuje obyvateľov na nepriaznivé počasie a radí, ako sa pri silných dažďoch a povodniach zachovať. 

Silný dážď                                                                                                                           
– Uzatvorte všetky okná.
– Nachystajte si nepremokavú obuv a odev pre prípad, že budete musieť ísť mimo obydlia.
– Odstráňte látky z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu (jedy, žieraviny, kyseliny a pod.).
– Priebežne sledujte hydrometeorologické spravodajstvo.
– Nejazdite cez zaplavené cesty alebo mosty, ak neviete odhadnúť hĺbku vody. Prejazd cez zaplavené oblasti môže byť extrémne rizikový, keďže automobil pri ponorení karosérie ľahko stratí kontakt s vozovkou.
– V zaplavenom automobile – ak ho zalieva voda – nezostávajte, vystúpte, nájdite si vyvýšené miesto a privolajte pomoc v tiesni prostredníctvom čísla 112.
Povodne
– V prípade kritického nedostatku času zanechajte akékoľvek činnosti a rýchlo sa odoberte na bezpečné (kopec, vyšší svah a pod.) alebo vopred určené miesto, pokiaľ máte dostatok času.
– Vypnite alebo uzatvorte hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu.
– Dôležité vybavenie domácnosti premiestnite na vyššie poschodia.
– Uzatvorte všetky okná.
– Pripravte si evakuačné vozidlo pre prípad krízovej situácie.
– Pripravte si lieky, dokumenty, vhodné ošatenie, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na 2 až 3 dni.
– Zoberte si nepremokavú obuv a odev.
– Odstráňte látky z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu (jedy, žieraviny, kyseliny a pod.).
– Informujte svojich susedov.
– Nejazdite cez zaplavené cesty alebo mosty, ak neviete odhadnúť hĺbku vody.
– Pripravte evakuáciu zvierat.
– Pripravte si evakuačnú batožinu.
– Dodržujte pokyny záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy, sledujte pokyny v hromadných informačných prostriedkoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia