Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
17. mája 2023, 16:15
Čas čítania 0:30

Tisícky Slovákov s minimálnymi dôchodkami si prilepšia o desiatky eur. Takto sa zvyšujú ich sumy už od 1. júla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zvýšenie sa prejaví automaticky, Sociálnu poisťovňu netreba o nič žiadať.

Od 1. júla na Slovensku porastú minimálne dôchodky. Tie sa vypočítavajú ako 136 percent zo sumy životného minima, ktoré sa aktuálne dvihlo, informuje Finsider.

Minimálna penzia sa u dôchodcov po odpracovaní 30 rokov, počas ktorých platili dôchodkové poistenie, zvýši z 334,30 eura na 365,70 eura. Zmena sa bude týkať aj penzistov, ktorí nepoberajú najnižší dôchodok, ale ich penzia je nižšia ako suma minimálneho dôchodku stanovená od júla tohto roku.

Výška minimálneho dôchodku sa pritom odvádza od počtu odpracovaných rokov. Ak niekto odpracoval 40 rokov, aktuálne dostáva 372,20 eura a od júla 2023 bude mať minimálnu penziu navýšenú na 422,20 eura.

Dôchodcovia po odpracovaní 50 rokov s minimálnou penziou 441,50 eura dostanú po novom 508,20 eura. Sociálna poisťovňa bude peniaze navyše posielať automaticky, o navýšenie dôchodku preto nie je potrebné žiadať.

Dôchodky
Zdroj: Stockvault/Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia