Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
19. mája 2023 o 16:50
Čas čítania 0:42

Finančná správa chce Slovákov ušetriť od papierovačiek. Pozri si, či máš nárok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Finančná správa od začiatku roka z úradnej moci zaregistrovala už viac ako 29-tisíc daňovníkov.

Finančná správa zaregistrovala z úradnej moci už viac ako 29-tisíc daňovníkov. Registráciu si daňovníci nemuseli podávať sami, ale zaregistroval ich správca dane. Jediná podmienka na takúto registráciu je zápis v Živnostenskom registri alebo Obchodnom registri. 

Nový registračný proces zaviedli na základe legislatívnej úpravy. „Registrácia z úradnej moci sa týka fyzických a právnických osôb zapísaných do Registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (RPO) s povolením alebo oprávnením na podnikanie, účinným od 1. januára 2023, zo zdrojových registrov – z Obchodného registra a zo Živnostenského registra,“ informuje finančná správa. 

Štát chce daňovníkov ušetriť od „papierovačiek“

Tým, ktorí majú nárok na registráciu z úradnej moci, odpadáva povinnosť podať žiadosť o registráciu na daň z príjmu v papierovej alebo elektronickej podobe. Štát sa tým snaží ušetriť čas a znížiť administratívnu záťaž daňovníkov. 

„Od začiatku roka do konca apríla 2023 finančná správa týmto spôsobom zaregistrovala 21 567 fyzických osôb a 7 640 právnických osôb,“ uviedla Rybanská. Finančná správa eviduje 6 851 zaregistrovaných daňových subjektov, ktoré museli o registráciu požiadať. Ide o daňovníkov, ktorí nie sú zapísaní v Obchodnom a Živnostenskom registri.

Domov
Zdieľať
Diskusia