Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
27. mája 2023, 9:30
Čas čítania 6:55

5 mýtov, ktoré politici šíria o transrodových ľuďoch. Zrejme ich budeš často počuť pred voľbami

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Nie sú to blázni v sukniach, ktorí ťa chcú napadnúť na verejných záchodoch. Vybrali sme bizarné a nepravdivé tvrdenia, ktoré démonizujú transrodových ľudí, a vyvrátili sme ich. Pokojne tieto argumenty využi pri debate s kamošmi a kamoškami.

Nenávistné prejavy voči transrodovým ľuďom sa stupňujú. Často za nimi stoja politici či političky, ktorí na svojich platformách šíria nebezpečné mýty prehlbujúce predsudky voči tejto stigmatizovanej skupine. Pozreli sme sa na tie, ktoré zaznievajú najčastejšie alebo zazneli z úst (či z Facebookov) najsledovanejších politikov na Slovensku.

V Refresheri o queer ľuďoch píšeme otvorene a s rešpektom. Ak si chceš o ich životoch prečítať viac, začať môžeš napríklad rozhovorom s nebinárnou osobou alebo gejským párom, ktorý spolu vychováva dve deti. Podpor našu tvorbu a pridaj sa do klubu Refresher+.

21. októbra 2021, 16:30 Čas čítania 6:47 Kto sú nebinárni ľudia, za akých sa označujú aj Demi Lovato? Je to výmysel modernej doby alebo ich skutočná identita? Kto sú nebinárni ľudia, za akých sa označujú aj Demi Lovato? Je to výmysel modernej doby alebo ich skutočná identita?

1. mýtus: Ak má človek penis, je to chlapec

Fakt: Pokročilá biológia hovorí, že nie všetci máme XX alebo XY

„Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy, a budú mať medzi nohami dvadsaťcentimetrového pinďúra,“ povedal Robert Fico a vyslúžil si tým aj nomináciu na homofóba roka. Aj Igor Matovič opakovane hovorí o mužoch v sukni a za posledné dva roky sme mali niekoľko návrhov zákonov o tom, aby bola tranzícia zakázaná – zákonom aj ústavou –, predložil ich Eduard Kočiš z Republiky.

Pri rozhovoroch však často ľudia zamieňajú pohlavie a rod. (Biologické) pohlavie je súhrn piatich biologických atribútov. Sú to pohlavné chromozómy, hormóny, hormonálne receptory, vnútorné pohlavné orgány a vonkajšie pohlavné orgány. Väčšina ľudí má biologicky ženské alebo mužské pohlavie.

Hovoríme väčšina, pretože to tak nemajú všetci. Ľudia sa rodia s rôznym mixom týchto piatich atribútov, veda ich označuje ako intersex ľudí alebo ako ľudí s rozdielnym pohlavným vývojom (DSD alebo differences in sex development po anglicky). Niektoré ovplyvňujú aj telo človeka, napríklad vývoj počas puberty, sekundárne pohlavné znaky či funkciu pohlavných orgánov.

Zrejme najznámejšie sú:
Klinefelterov syndróm (približne 1 z 1000 chlapcov má zdvojené chromozómy X, takže XXY)
– a Turnerov syndróm (približne 1 z 2500 dievčat má len jeden chromozóm X, zapisuje sa ako X0). 
17. apríla 2022, 14:30 Čas čítania 7:50 Viky vytvorilo nebinárnu príručku: Už ma nebavilo dookola odpovedať na tie isté otázky. Coming out som malo aj v škole (Rozhovor) Viky vytvorilo nebinárnu príručku: Už ma nebavilo dookola odpovedať na tie isté otázky. Coming out som malo aj v škole (Rozhovor)

Rodová identita alebo rod je však vnímanie vlastného tela. Ide o rodové prejavy, ako sú obliekanie, rečový prejav alebo vystupovanie jednotlivca. Môže a nemusí korešpondovať s prirodzeným pohlavím.

Ak korešponduje, hovoríme o cisrodových ľuďoch (pri narodení označia človeka ako muža a aj sa tak vníma počas celého života). Ak je medzi pohlavím a rodom nesúlad, hovoríme o transrodových ľuďoch.

Biológia nie je jednoduchá, je, naopak, extrémne zložitá, a keďže genetické testy či testy chromozómov sa bábätkám nerobia, lekári rozhodujú o pohlaví čisto podľa výzoru genitálií. Tie však neurčujú pohlavie samo osebe a rozdiely sa môžu prejaviť až časom. Navyše človek môže mať vnútorné prežívanie v nesúlade so svojím biologickým pohlavím. Naozaj teda neplatí, že každý, kto má pri narodení penis, je muž. Ani z pohľadu pohlavia, ani z pohľadu rodu.

2. mýtus: Ktokoľvek sa zo dňa na deň môže rozhodnúť byť „opačné pohlavie“

Fakt: Tranzícia nie je taká jednoduchá a trvá roky

Viacerí politici hovoria o transrodových ľuďoch ako o ľuďoch, ktorí sa len tak rozhodli zmeniť si pohlavie. „Podľa mňa totižto neexistujú žiadne transrodové osoby, sú nejakí blázni, ktorí si zo dňa na deň povedia, že ja už nie som žena, ja som muž, ja už nie som muž, ja som žena,“ povedal v rozprave o správe ombudsmanky v roku 2019 Milan Mazurek.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137281 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je pravda, že kedykoľvek sa môže človek rozhodnúť, že bude opačné pohlavie.
  • Ako vnímajú transrodovosť psychiatri, sexuológovia a ďalší odborníci.
  • Prečo rastie počet transľudí na svete.
  • Či je pravdepodobné, že na teba na záchode či v šatni zaútočí transrodová osoba.
Domov
Zdieľať
Diskusia