Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
2. júna 2023, 9:10
Čas čítania 0:37

Štát seniorom prezradil, koľko zarábajú ich deti: Babky na dedinách riešia, že kto koľko, sťažujú sa mladí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Deti sa na úrady obracajú so sťažnosťou na porušenie ochrany osobných údajov. Nepáči sa im, že rodičia vedia zistiť výšku ich príjmu.

Štát dôchodcom po novom vypláca rodičovský príspevok. V rozhodnutí o priznaní príspevku je uvedený aj vymeriavací základ ich detí. Mnohým nespokojným ľuďom sa nepáči, že rodičia vedia zistiť, koľko zarábajú. Obracajú sa tak na Úrad na ochranu osobných údajov SR, informuje RTVS. 

Deti majú strach, ako s citlivou informáciou ich rodičia naložia. Živnostníčka Andrea uviedla, že nie je spokojná so zverejnením svojho vymeriavacieho základu, pretože nevie, komu ho jej mama môže ukázať. „Rieši sa to na dedinách, na uliciach, že kto koľko. Moje údaje, údaje mojich rovesníkov kolujú po bytovkách, po uliciach, po dedinách,“ uviedla. 

Daňové tajomstvo

Deti sa na úrady obracajú so sťažnosťou na porušenie ochrany osobných údajov. Výška vymeriavacieho základu je osobný údaj, ktorý predstavuje daňové tajomstvo. Jeho zverejnenie je považované za porušenie ochrany osobných údajov, zhodujú sa odborníci. 

Sťažnosťami sa už zaoberá Úrad na ochranu osobných údajov SR. Odborníci do budúcna navrhujú zmenu zákona, ktorá by bola v súlade s GDPR aj s Ústavou Slovenskej republiky. 

peniaze, dôchodky
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia