Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
6. júna 2023, 10:30
Čas čítania 0:46

Poškodenie priehrady zvýšilo hrozbu jadrovej katastrofy. Rusi chcú vraj spomaliť ukrajinskú ofenzívu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Poškodenie priehrady zvýšilo hrozbu jadrovej katastrofy. Rusi chcú vraj spomaliť ukrajinskú ofenzívu
Zdroj: TASR/AP

Priehrada Nova Kachovka, ktorú podľa Ukrajiny poškodila Moskva, sa nachádza zhruba 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne. Následky tohto kroku sú vraj „už teraz katastrofálne“.

Ukrajina v utorok obvinila Moskvu zo zničenia priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť ukrajinskú ofenzívu, pričom upozornila, že následky tohto kroku „sú už teraz katastrofálne“.

„Cieľ teroristov je zjavný – vytvoriť prekážky pre ofenzívne akcie ozbrojených síl,“ uviedol ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak. Upozornil aj na vyššie riziko jadrovej katastrofy, pretože poškodená priehrada sa nachádza asi 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne.

„Svet sa opäť raz ocitol na pokraji nukleárnej katastrofy, pretože Záporožská jadrová elektráreň stratila svoj zdroj chladenia. A toto nebezpečenstvo teraz rapídne stúpa,“ dodal Podoľak. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni v utorok uviedla, že „neexistuje bezprostredné jadrové bezpečnostné riziko“ v elektrárni v Záporoží, ktorá je najväčším zariadením takéhoto typu v Európe. Na sociálnej sieti Twitter agentúra uviedla, že situáciu monitorujú.

Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka, aby spomalilo ukrajinskú protiofenzívu. Rusko, naopak, z poškodenia priehrady obviňuje Kyjev.

Domov
Zdieľať
Diskusia