Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. júna 2023, 14:41
Čas čítania 0:46

FOTO: Vo Vysokých Tatrách našli mŕtvu medvedicu. Strážca parku po obhliadke zistil, čo zrejme bolo príčinou jej smrti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medvedica sa pravdepodobne snažila uniknúť inému medveďovi, ktorý sa s ňou snažil spáriť.

Strážca Tatranského národného parku (TANAP) našiel počas víkendovej služby v oblasti Javorovej doliny vo Vysokých Tatrách bezvládne telo medvedice.

Ako informuje TANAP na svojej webstránke, samica zahynula zrejme po páde lavínovým žľabom. Pozornosť strážcu najprv upútal prenikavý zápach, ktorý sa šíril vyschnutým korytom lavínového žľabu pod Muráňom.

„Naše domnienky o tom, že by sa neďaleko mohol nachádzať kadáver, potvrdil krúžiaci krkavec i obhliadka terénu,“ povedal vedúci oddelenia strážnej služby Správy TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici Róbert Javorský.

Medvedica ležala v nadmorskej výške približne 1 600 metrov. Zhruba 200 metrov nad miestom nálezu sa nachádzali kusy srsti, ktoré podľa neho mohli nasvedčovať tomu, že na starom lesníckom chodníku došlo k vzájomnému stretu dvoch medveďov.

Medvedica sa možno snažila uniknúť pred samcom

„Keďže práve v tomto období vrcholí medvedia ruja, dá sa predpokladať, že medvedica prišla o život počas toho, ako sa pokúšala uniknúť pred samcom, ktorý sa s ňou chcel páriť,“ domnieva sa Javorský.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Jej vek odhadol na približne päť rokov, s istotou to však určia až kraniometrické merania. Hlava medvedice skončila v laboratóriu Výskumnej stanice a Múzea TANAP v Tatranskej Lomnici, kde už zoologička odobrala vzorky na prípadné DNA analýzy. Lebka ostane súčasťou depozitára.

medveďmedveď
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia