Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Ivan Koribanič
10. júna 2023, 17:47
Čas čítania 3:07

Ukrajinská protiofenzíva: Takto chceme získať od Rusov späť územie, opísali nám vojaci na fronte (Reportáž)

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
 Ukrajinská protiofenzíva: Takto chceme získať od Rusov späť územie, opísali nám vojaci na fronte (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Žiadne veľké divadlo sa po dlhoočakávanej ukrajinskej protiofenzíve nekoná. Kroky sú malé, no isté.

Hovorí sa o nej už niekoľko mesiacov. Nikto o nej nič nevie a mnohí ju buď milujú, alebo nenávidia. Reč je o ukrajinskej protiofenzíve. Kto čakal veľkolepé ohlásenie najväčšej protiofenzívy v moderných dejinách a prezidenta Zelenského na koni, ako dobýja Doneck, Mariupol či Krym, zostal sklamaný.

My sme sa pozreli na to, ako vyzerá vývoj možnej protiofenzívy v Donbase, konkrétne okolo mesta Bachmut. Ak sa ti bude článok páčiť a chceš podporiť tvorbu kvalitného obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+. Získaš tak neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a množstvo ďalších benefitov. Doterajšie reportáže z Ukrajiny si môžeš prečítať tu.

Dni ako každé iné. Donbasom sa šíri teplé letné počasie, predavači vytiahli pred svoje obchodíky výčapy s kvasom (nealkoholický nápoj). Mestami ako Konstantinivka, Družkivka, Kramatorsk a Slavjansk pravidelne otriasajú výbuchy z ruského ostreľovania. Ani to však nebráni ľuďom a vojakom sediacim na lavičkách polemizovať o tom, kedy sa to celé začne, a vlastne či už sa aj nezačalo.

Bežný život v uliciach Konstantinivky.
Bežný život v uliciach Konstantinivky. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Po cestách premáva nespočetné množstvo ukrajinských vojakov a ťažkej techniky, viac než kedykoľvek predtým. Medzi nimi vidieť aj tú západnú ako tanky Leopard či ľahšie bojové vozidlá. „Tie neútočia, zostávajú pripravené v zálohe,“ vraví Siemens, veliteľ rozviedky. Kto však útočí, sú samotní ukrajinskí vojaci.


Tí postupne útočia v smeroch okolo mesta Bachmut, ktoré ruskí vojaci dobyli pred niekoľkými týždňami. Dobytie 70-tisícového mesta znamenalo koniec súkromnej vojenskej skupiny vagnerovcov na tomto fronte. Aspoň tak to tvrdil ich veliteľ Prigožin. „Vagnerovci sa skutočne stiahli z predných línií, no časť z nich stále zostáva v zálohe vo východnej časti mesta,“ pokračuje Siemens.

Zábery z dronu, ktorým rozviedka nasnímala vstup do mesta Bachmut krátko po tom, čo ho Rusi definitívne dobyli.
Zábery z dronu, ktorým rozviedka nasnímala vstup do mesta Bachmut krátko po tom, čo ho Rusi definitívne dobyli. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Vagnerovcov, ktorí mesto dobyli, nahradili klasickí vojaci ruskej armády. Výmena pozícií trvala niekoľko dní. Menila sa aj obsluha artilérie. 

Po pár dňoch ticha sa začali celodenné, nadmieru intenzívne obstrely mesta, ktoré nenechali nikoho na pokoji. „Celý deň sme sa nezastavili. Niečo také sme od začiatku vojny ešte nezažili,“ hovorí veliteľ miestnych hasičov Timur. Práve sa vrátil po 16-hodinovom zásahu, keď iba 5 kilometrov od Rusmi okupovaného územia hasili bytovku v plameňoch.

Hasiči z mesta Konstantinivka pripravujúci sa na výjazd po tom, čo im bol nahlásený výbuch po ostreľovaní mesta.
Hasiči z mesta Konstantinivka pripravujúci sa na výjazd po tom, čo im bol nahlásený výbuch po ostreľovaní mesta. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Ostreľovanie okolitých miest artilériou v zásade nijako nezmení situáciu na fronte. V konečnom dôsledku sú to práve Ukrajinci, ktorí sa chytajú iniciatívy. „To, že sa vagnerovci vymenili s ruskými vojakmi, nám dáva miernu výhodu. Noví ruskí vojaci a velitelia nepoznajú detailne front, na ktorom teraz pôsobia, pretože je pre nich do istej miery nepoznaný. Naopak, my ho poznáme veľmi dobre,“ vysvetľuje Siemens.

29. apríla 2023, 16:30 Čas čítania 5:48 Rus Dmitrij bojuje za Ukrajinu: Vagnerovci mali ukrajinské uniformy aj nášivky. Bol to chaos, nevedeli sme, proti komu bojovať Rus Dmitrij bojuje za Ukrajinu: Vagnerovci mali ukrajinské uniformy aj nášivky. Bol to chaos, nevedeli sme, proti komu bojovať

Práve tento okamih je najvhodnejší na prechod z obrany a pasívneho udržiavania frontu do protiofenzívy, hoci len lokálnej. Plán je podľa Ukrajincov jasný – získať Bachmut naspäť. Podľa Siemensa nedáva žiadny zmysel dobýjať ho späť rovnakým spôsobom, akým ho získali Rusi, teda viesť boje v meste. „V meste sa biješ o každý roh budovy, o každý jeden dom, o každú jednu ulicu. A po ťažkých bojoch, množstve zranených a mŕtvych si uvedomíš, že si vlastne získal sotva 50 metrov vpred,“ konštatuje veliteľ.

Ruiny v meste Bachmut.
Ruiny v meste Bachmut. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Najefektívnejšie je podľa neho mesto úplne obkľúčiť, čo Rusov prinúti z mesta buď utiecť, alebo sa v ňom po obkľúčení všetkých ciest dať zabiť, respektíve zajať. O to šlo s Bachmutom svojho času aj Rusom, čo sa im napokon nikdy nepodarilo. 

„Nám sa niečo také podarilo napríklad s mestom Lyman, ktorý sme dávnejšie obkľúčili a uzavreli. Takáto taktika má veľký význam,“ vraví 34-ročný veliteľ. Tá spočíva v tom, že v lesoch a poliach dokážu vojaci získavať efektívnejšie väčšiu časť územia naraz. V praxi to znamená, že ak ukrajinskí vojaci dobyjú jednu líniu, získajú napríklad 500 metrov vo svoj prospech. Čosi podobné sa v súčasnosti deje severne od Bachmutu pri dedine Berchivka, ktorú Ukrajinci získavajú naspäť. Ak sa im s týmto ťahom podarí uspieť a postúpiť ešte viac, „odstrihnú“ tak jednu časť „kliešťov“, ktorými chceli Rusi zovrieť Bachmut do obkľúčenia.

Vývoj frontu v okolí mesta Bachmut. Severne od mesta sa bojuje o dedinu Berchivka, kam sa ukrajinským vojakom podarilo dostať. Zelená a modrá farba na mape predstavujú oslobodené územie spod ruskej okupácie, sivá farba značí nejasnosť, teda ide o územie, ktoré je líniou kontaktu. Červená farba značí plnú ruskú okupáciu.
Vývoj frontu v okolí mesta Bachmut. Severne od mesta sa bojuje o dedinu Berchivka, kam sa ukrajinským vojakom podarilo dostať. Zelená a modrá farba na mape predstavujú oslobodené územie spod ruskej okupácie, sivá farba značí nejasnosť, teda ide o územie, ktoré je líniou kontaktu. Červená farba značí plnú ruskú okupáciu. Zdroj: Deepstate.com

Hoci to na prvý pohľad môže vyzerať ako jednoznačný nástup k úspechu, nie je to celkom tak. Ukrajinci narábajú so slovom protiofenzíva opatrne. Dôvodom sú obrovské straty na ukrajinskej strane, teda mŕtvi a zranení. Do nemocnice v Konstantinivke dennodenne vozia ľahšie, ale aj ťažšie zranených vojakov. Navyše, nie je výnimkou, ak tam privezú už bezvládne torzo. V okolí Bachmutu pravidelne pracuje ako ruské, tak aj ukrajinské letectvo. „Základ je si poriadne do detailov oťukať, v akom stave má protivník svoju defenzívu,“ uzavrel Siemens.

6. februára 2023, 12:30 Čas čítania 4:52 VIDEO: Takto nás bombardovali Rusi, kým som rozdával humanitárnu pomoc. S ťažkým opuchom mozgu som sa sám odviezol do nemocnice VIDEO: Takto nás bombardovali Rusi, kým som rozdával humanitárnu pomoc. S ťažkým opuchom mozgu som sa sám odviezol do nemocnice

Podľa aktuálneho vývoja frontu sa ako najviac pravdepodobný scenár ukrajinskej protiofenzívy javí záporožský front, konkrétne okolo mesta Orichiv. Približne 80 kilometrov južne je mesto Melitopol, cez ktorý vedie hlavná zásobovacia tepna na okupovaný polostrov Krym. Ak by sa Ukrajincom podarilo dobyť Melitopol, Rusko by odstrihli od pozemnej zásobovacej trasy ako na Krym, tak aj do južnej časti Chersonskej oblasti.

Vývoj južného, záporožského frontu smerom na okupovaný Melitopol.
Vývoj južného, záporožského frontu smerom na okupovaný Melitopol. Zdroj: Deepstate.com

Práve v tomto smere zaznamenali Ukrajinci prvé zdokumentované straty západnej techniky. Konkrétne jeden tank Leopard a štyri bojové vozidlá Bradley americkej výroby. Všetka technika zostala nepojazdná po tom, čo pod nimi explodovali protitankové míny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia