Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
30. júna 2023, 9:20
Čas čítania 1:03

V centre Košíc predávajú národnú pamiatku za zlomok ceny. Potenciálni záujemcovia však objavili veľký problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dom v centre Košíc za cenu dvojizbového bytu na sídlisku. Na dražbu nikto neprišiel.

Na Kováčskej ulici v Košiciach sa nachádza prázdny a neobývaný átriový dom. Táto národná pamiatka patrí mestu, ktoré v dražbe hľadá nového majiteľa budovy. Na zrealizovanú dražbu však nikto neprišiel. Podľa znalca má zastavaná plocha a nádvorie s výmerou 142 štvorcových metrov hodnotu približne 220-tisíc eur, informuje o tom portál Korzár Košice.

Pred dražbou mesto zrealizovalo dve obhliadky pre potenciálnych záujemcov, ktorých prekvapil hrozný stav budovy. „Cena je viac ako priaznivá, problém však bude rekonštrukcia, ktorá bude násobne vyššia ako kúpa,“ uviedol jeden zo záujemcov pre Korzár Košice. Cena rekonštrukcie by sa tak pohybovala okolo 400-tisíc eur. 

Podľa portálu má budova zlú statiku, steny sú navlhnuté a popraskané. Na stenách domu sú zreteľné trhliny a fasáda je v poškodenom stave. „Dom je na mnohých miestach zamoknutý. Je staticky v nevyhovujúcom stave s možnosťou opráv do stavu staticky vyhovujúceho, v prípade riešenia sanácie objektu je predpoklad postupnej ďalšej degradácie objektu s nevratnými poškodeniami,“ informuje mesto Košice v správe k dražbe.

Budovu mala poškodiť stavebná činnosť

Vzácna budova bola od roku 2009 prenajatá a po skoro desiatich rokoch mesto vyhlásilo súťaž na jej využitie. Jediným záujemcom bola spoločnosť JPC, ktorá v roku 2018 uzavrela s mestom nájomnú zmluvu.

Spoločnosť na vedľajšom pozemku postavila byty, ktoré mali podľa hlavného kontrolóra spôsobiť úpadok pamiatky. 

Mesto Košice aktuálne na opravu a údržbu historického domu peniaze nemá, a preto je budova v dražbe. V minulosti sa zrealizovali tri dražby, ktoré boli neúspešné. Budova je aktuálne v zlom stave, ktorý ovplyvňuje aj vedľajšie budovy. Niektorí susedia, ktorí majú spoločnú strechu, chcú žalovať mesto preto, lebo padá na okolité domy a znehodnocuje ich majetok.

Domov
Zdieľať
Diskusia