Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
10. júla 2023, 13:01
Čas čítania 0:36

Známa fabrika opúšťa Slovensko. Prepustili 500 zamestnancov, nahradia ich stovkou v zahraničí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na nepriaznivú situáciu štát dlhodobo upozorňovali.

Fabrika Oravské ferozliatinárske závody (OFZ) odchádza zo Slovenska. Prepustili všetkých 500 zamestnancov a zastavili výrobu. Vážnym problémom a dôvodom odchodu bola vysoká cena energií a nedostatočná ekonomická pomoc zo strany štátu, píše Pravda. 

Zamestnajú 100 Uzbekov

Podľa Hospodárskych novín sa rozhodli pre lepšie podmienky a svoju výrobu plánujú postupne presunúť do Uzbekistanu, kde zamýšľajú zamestnať približne 100 Uzbekov. 

„Rozhodli sme sa premiestniť časť výroby mimo Európskej únie. Ak plány vyjdú, začneme s relokáciou prvej pece. Výrobu na nej plánujeme spustiť už v októbri,“ povedal generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Ako vhodnú lokalitu na presmerovanie výroby mimo Európskej únie ferozliatinári zvažovali  aj Indiu, Egypt, Bosnu a Hercegovinu, Brazíliu či Azerbajdžan. K finálnemu kroku a odchodu do Uzbekistanu ich napokon pritlačili vysoké ceny elektrickej energie a dlhodobý nezáujem vlády. 

Klocok už celé mesiace predtým upozorňoval, že ak sa situácia nezlepší, poberú sa za výhodnejšími podmienkami do zahraničia. Oravský región tak prišiel o veľkého zamestnávateľa. 

Oravské ferozliatinárske závody
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo
Domov
Zdieľať
Diskusia