Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. júla 2023 o 16:35
Čas čítania 0:28

Sever Slovenska už zasiahli prvé silné supercely. Intenzívne búrky sa tvoria aj v ostatných častiach krajiny, varuje SHMÚ

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Supercelárne búrky so sebou prinesú aj krúpy s priemerom nad 2 centimetre.

Na Slovensku sa už v stredu popoludní začínajú formovať búrky, niektoré aj supercelárne. Prvá supercela bola na Kysuciach a Orave. Viacero ďalších vzniklo na východnom Slovensku, kde sú podmienky pre ne najvhodnejšie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Na východe je vysoká pravdepodobnosť, že búrky prinesú väčšie krúpy, ale aj prívalový dážď a prechodne silný vietor. Meteorológovia odporúčajú najmä na východnom Slovensku nepodceňovať riziko silných búrok.

V prípade príchodu búrky si majú ľudia chrániť majetok, najmä pred možnosťou výskytu väčších krúp – aktuálne najmä v Prešove a okolí.

„Búrky vznikajú aj v Rakúsku a smerujú nad západné Slovensko. Taktiež môžu byť supercelárne a intenzívne, no s menšou pravdepodobnosťou ako na východe, podmienky sú o niečo slabšie,“ uviedol SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia