Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
24. júla 2023, 7:58
Čas čítania 0:33

Dovolenkovú destináciu ohrozujú nebezpečné slimáky. Stačí dotyk a riskuješ vážne zdravotné ťažkosti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Achatina žravá pochádza z Afriky a aktuálne sa objavila na Tenerife.

Na španielskom ostrove Tenerife vydali úrady varovanie pred nebezpečnými slimákmi, ktorí môžu prenášať meningitídu (zápal mozgových blán), informuje portál CNN Prima News.

Achatina žravá pôvodne pochádza z Afriky a aktuálne sa objavila v známej dovolenkovej destinácii, kde priamo ohrozuje turistov. 

Nedotýkať sa a nekonzumovať

Úrady varujú návštevníkov, aby sa slimákov nechytali a už vôbec ich nekonzumovali. Zápalom mozgových blán sa totižto môžu nakaziť už len pri najmenšom kontakte slimáka s ústnou dutinou, čo platí aj pri prenose baktérií rukami.

Úrady neodporúčajú ani konzumáciu surovej či tepelne upravenej zeleniny, ktorá mohla byť kontaminovaná sekrétom nebezpečných živočíchov. Návštevníci ostrova by mali pri náleze slimákov informovať miestne úrady. Okrem toho, že ohrozujú ľudí, sú nebezpečné aj pre poľnohospodársku výrobu a ekosystém ostrova. 

Slimáky majú kužeľovitú ulitu s hnedými až žltými žilkami. Patria medzi druhy, ktoré sa dokážu adaptovať na suché aj chladnejšie podnebie.

Oblovka žravá.
Oblovka žravá. Zdroj: Wikipedia∕Topi Pigula
Domov
Zdieľať
Diskusia