Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. augusta 2023, 17:23
Čas čítania 0:48

Daňoví exekútori pre štát vymohli 157 miliónov eur. Na dlžníkov majú novú páku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za tieto výsledky môže podľa daniarov správne nastavená stratégia vymáhania.

Daňoví exekútori priniesli do štátneho rozpočtu v prvom polroku tohto roka 157 miliónov eur. Ako vyplýva z údajov zverejnených na OpenData portáli finančnej správy (FS), medziročne to predstavuje nárast o 20 miliónov eur. Za tieto výsledky môže podľa daniarov správne nastavená stratégia vymáhania.


Pri poslednej koordinovanej celoslovenskej akcii, zameranej na odoberanie peňazí v hotovosti v prevádzkach, bolo od 206 dlžníkov vymožených 192-tisíc eur. Dodatočne dobrovoľne uhradili ďalších 208-tisíc eur.


„Toto opatrenie sa ukazuje ako veľmi efektívne. Dodatočné úhrady svedčia o tom, že mnohí daňoví dlžníci sú po neohlásenej návšteve daňového exekútora priamo na ich prevádzke ochotnejší svoj dlh voči štátu uhradiť čo najskôr a vyhnúť sa tak opakovanej návšteve,“ priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Právomoci exekútora

Okrem toho sú exekútori oprávnení siahnuť dlžníkovi na peňažné prostriedky na účte, zadržať mu v spolupráci s Policajným zborom SR vodičský preukaz či predať motorové vozidlo alebo iný majetok.


Využívaným nástrojom je aj inštitút medzinárodného vymáhania, ktorý funguje vďaka spolupráci s finančnými správami v zahraničí. Nedoplatok na dani často dlžníka dobehne a môže mu byť siahnuté aj na majetok mimo Slovenska.


V prvom polroku tohto roka priniesli podľa Rybanskej zahraničné daňové správy do rozpočtu SR 1,2 milióna eur. Exekútori vymohli pre žiadajúce krajiny 700-tisíc eur.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia