Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. augusta 2023 o 15:15
Čas čítania 0:58

V Slovenskom raji spustili unikátnu lanovku, akú u nás nenájdeš nikde inde. Trvalo celých 10 rokov, kým ju znovu otvorili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre verejnosť bude lanovka otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra.

V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy. Prevádzku turistickej lanovky zo začiatku 70. rokov minulého storočia ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012, v súčasnosti ide o jedinú funkčnú jednosedačkovú lanovku na Slovensku. 

Lanová dráha z Dediniek na planinu Geravy čakala na opätovné spustenie približne 12 rokov. S prípravou jej rekonštrukcie sa začalo ešte v roku 2018, projekt za vyše 900-tisíc eur financovala samospráva, KSK a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Práce boli po zdržaniach ukončené vlani pred začiatkom letnej sezóny, vyše roka obec čakala na vydanie povolení.

„Pre opätovné spustenie pôvodnej lanovky bolo nevyhnuté vykonať diagnostické ultrazvukové skúšky kritických zariadení, boli namontované nové kladkové batérie, nové dopravné lano, nové bezpečnostné prvky a riadiaca elektronika, nový pohon a mnoho iných častí. Samozrejme, dôležitou časťou bola montáž sedačiek,“ priblížil starosta Dediniek Milan Červenka s tým, že po samotnej rekonštrukcii bolo potrebné vykonať i záťažové a bezpečnostné testy či úradnú technickú skúšku.

Trasa lanovky je dlhá skoro dva kilometre

Jednosedačkovú lanovku z Dediniek na Geravy postavili v roku 1970, ročne ju využívalo približne 15-tisíc ľudí. Celá trasa je dlhá takmer dva kilometre a prekonáva prevýšenie viac ako 220 metrov. Lanovka bude otvorená sezónne od začiatku mája do konca októbra, prevádzkovať ju bude obecný podnik.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

V súvislosti s opätovným otvorením lanovky sa v Dedinkách v sobotu 12. augusta uskutoční aj podujatie s názvom Návrat legendy, počas ktorého bude prístupná pre všetkých zadarmo.

lanovkalanovka
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia