Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka TASR
10. septembra 2023, 16:01
Čas čítania 2:51

ZMLUVA SO SLOVENSKOM: Matovič predstavil 10 bodov, ktoré musia splniť jeho prípadní koaliční partneri

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
ZMLUVA SO SLOVENSKOM: Matovič predstavil 10 bodov, ktoré musia splniť jeho prípadní koaliční partneri
Zdroj: Facebook/@OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

Obyčajní ľudia poznamenali, že nepôjdu do vlády s SNS, Hlasom či Smerom.69

Igor Matovič v nedeľu na tlačovej konferencii s názvom 10 kľúčových podmienok OĽANO pre vstup do demokratickej vlády vyhlásil, že buď v týchto voľbách vyhrá mafia, alebo ľudia.  

Na tlačovej konferencii strana predstavila 10 podmienok na vstup do vlády. Obsahujú napríklad opatrenia na podporu rodín, odmenu 500 eur za účasť vo voľbách, ale aj bod, v ktorom sa hnutie vyhraňuje voči niektorým návrhom Progresívneho Slovenska. 

Hnutiu podľa Matoviča nestačí, aby sa body z tzv. zmluvy so Slovenskom dostali do programového vyhlásenia vlády. „Trváme na tom, aby všetky návrhy a body boli schválené na prvých dvoch-troch schôdzach nasledujúceho volebného obdobia,“ vyhlásil Matovič.


Čo najnižšiu cenu potravín chce hnutie zabezpečiť zavedením podobného systému ako pri liekoch, kde funguje tzv. referenčný systém. Rovnaký výrobok by tak nemohol mať na Slovensku vyššiu cenu ako v iných krajinách. „Keď to dokážu predávať lacnejšie v Rakúsku, Slováci si zaslúžia maximálne takú cenu,“ skonštatoval Matovič.


Podmienkou na vstup do vlády má byť aj predĺženie príspevku na dieťa vo výške 200 €. Presadiť chcú aj daňový bonus 100 € mesačne mamám s deťmi do 15 rokov a mladým ľuďom, ak pracujú na plný úväzok. Sumou 50 € mesačne by chceli podporiť športové krúžky žiakov základných škôl prvého až ôsmeho ročníka. Rodinám s deťmi do šesť rokov by chcelo hnutie umožniť úľavu na splátkach, „hypotekárne prázdniny“, ak im bude hroziť neschopnosť splácať hypotéku.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Zamestnancom chce hnutie umožniť, aby mohli chodiť do práce len štyri dni, ak im to dovolí povaha práce a ak vykonajú rovnaké množstvo práce ako za päťdňový týždeň.
Podmienkou je takisto posun termínu na vyplácanie mzdy. Namiesto posledného dňa nasledujúceho mesiaca by mohli zamestnanci dostávať výplatu najneskôr desiaty deň ďalšieho mesiaca.


Hnutie trvá aj na spätnom vyplatení 500 € za účasť vo voľbách. „Ide o to, aby ľudia prejavili záujem o veci verejné,“ zdôvodnil Matovič. Odmieta, že by na odmenu neboli finančné zdroje.
Ďalší bod tvoria návrhy, ktoré Matovič označil za DNA hnutia. Chce zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov, zmeniť paragraf 363, naďalej zabezpečiť voľné ruky pre vyšetrovateľov a netolerovať korupciu či kradnutie.


OĽANO a priatelia sa vyhranili aj voči niektorým programovým bodom Progresívneho Slovenska. Odmietajú zavedenie bezplatných kondómov pre deti od 16 rokov a bezplatnej antikoncepcie, hnutie nepodporí ani bezplatné potraty pre dievčatá bez rozdielu veku na počkanie bez informovania rodičov.

Namieta aj proti zámeru zrušiť informovanie ženy pred interrupciou o možnosti utajeného pôrodu, osvojenia dieťaťa či psychologickej pomoci, ako aj proti šíreniu LGBTI propagandy na školách. Odmietajú manželstvá homosexuálov či transsexuálov, ako aj adopcie detí takýmito pármi. Hnutie nepodporí ani zmenu pohlavia u mladistvých či úhradu umelých oplodnení lesbickým párom. Z povolebnej spolupráce hnutie vylúčilo Smer-SD, Hlas-SD, SNS, Republiku a ĽSNS. Vyzývajú takisto ostatné strany, aby povedali, s kým a za akých podmienok pôjdu do koalície.

Toto je 10 podmienok OĽANO na vstup do vlády:

  1. Potraviny za najnižšie ceny
  2. Predĺžiť 200 € na dieťa mesačne
  3. Daňový bonus mamám a mladým ľuďom (100 € netto mesačne)
  4. Športovné 50 € mesačne pre každé dieťa na základnej škole od 1. do 8. ročníka základnej školy
  5. „Hypotekárne prázdniny“ pre rodiny s deťmi do 6 rokov
  6. Štvordňový pracovný týždeň (ak to povaha a typ práce umožňujú a zamestnanec s tým súhlasí)
  7. Mzda vyplatená do 10. dňa nasledujúceho mesiaca
  8. Odmena 500 € za účasť vo voľbách (odmena sa vyplatí spätne za najbližšie voľby)
  9. DNA OĽANO a priatelia (hmotná zodpovednosť politikov, zmena paragrafu 363, zabezpečiť voľné ruky vyšetrovateľov, intolerancia korupcie)
  10. Nepodporíme nasledujúce návrhy: zavedenie bezplatných kondómov deťom od 16 rokov, bezplatná antikoncepcia pre deti od 16 rokov, bezplatné potraty pre dievčatá bez rozdielu veku na počkanie bez informovania rodičov, zrušenie informovania žien pred interrupciou o možnosti záchrany dieťaťa, šírenie náuky o LGBTI+ na školách, zavedenie manželstiev pre členov komunity LGBTI+, adopcie detí ľuďom rovnakého pohlavia, zmenu pohlavia mladistvých, úhradu umelých oplodnení lesbických párov

 
 

Matovič sľuboval aj naposledy

Pred poslednými voľbami si Igor Matovič nahnal mnoho voličov práve hrdinskými sľubmi, ktoré však nedokázal dotiahnuť do konca. Sľuboval napríklad zoštátnenie majetku expremiéra Vladimíra Mečiara a exministra Jána Počiatka. Napriek sloganom aj legendárnym videám majetky politikom zostali.

30. septembra 2023, 7:00 Čas čítania 25:30 VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov

Matovič taktiež urobil verejnú anketu, v ktorej sa ľudí pýtal na zmeny, ktoré by chceli presadiť. Medzi jedenástimi bodmi bola napríklad aj hmotná zodpovednosť verejných funkcionárov, na ktorej sa bývalá koalícia nezhodla, a teraz ju sľubuje opäť. Dotiahnuť do konca sa mu však nepodarilo viacero bodov, ktoré dodnes zostali len nesplnenými sľubmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia